Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreä perustulomalli valmistui

2.2.2007 5.55

Antti Kivimäki

Vihreiden vastikään valmistunut perustulomalli voidaan toteuttaa niin, että kansantalouden tasapaino säilyy. ”Jouduimme laskemaan perustulon 450 eurosta 440 euroon kuukaudessa”, perustulotyöryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö kertoo.

Niinistö korostaa, että nyt laskettu perustulomalli on keskustelunavaus. ”Sosiaaliturvamme on täynnä aukkoja, kannustinloukkuja ja epäjohdonmukaisuuksia. Tämä on ehdotuksemme perusturvan ja työnteon kannattavuuden parantamiseksi. Se ei ole keskustelun päätepiste.”

Lopullisesti perustulomallin hyväksyy viikonloppuna Helsingissä kokoontuva puoluevaltuuskunta.

Vihreä perustulomalli 

  • Kaikki Suomessa asuvat täysi-ikäiset Suomen kansalaiset saavat verovapaan 440 euron perustulon joka kuukausi tililleen.
  • Jokaisesta ansaitusta eurosta maksetaan veroa 39 prosenttia 60 000 euron vuosiansioihin saakka. Tämän ylittävistä ansioista veroprosentti on 49. Lisäksi maksetaan nykyisellä tavalla sosiaalivakuutusmaksuja vajaat viisi prosenttia ansiotuloista.
  • Käytännössä pienituloisten sekä useimpien keskituloisten todellinen veroprosentti laskee, sillä työtulojen lisäksi he saavat myös perustulon. Rikkaimpien työn verotus pysyy ennallaan tai kiristyy hieman, sillä osa mallin rahoituksesta tulee suurituloisia suosivien verovähennysten karsimisesta.
  • Yksityishenkilöiden pääomaverotus nousee 32 prosenttiin nykyisestä 28 prosentista. Tämä vähentää yhteiskunnan rikkaimman kymmenyksen tuloja.
  • Ympäristöverotusta kiristetään miljardilla eurolla, minkä ansiosta työn todellinen verotus laskee valtaosalla väestöstä.
  • Perustulo korvaa kaikki sosiaaliturvan vähimmäisetuudet. Koska perustulo on veroton, se on suurempi kuin yksikään näistä etuuksista tällä hetkellä. Malli ei puutu ansiosidonnaisiin etuuksiin.
  • Köyhimmille eläkeläisille taataan vähintään 600 euron verottomat vähimmäisansiot. Muiden eläkeläisten ansiot eivät muutu.
  • Myös 17-vuotiaat saavat lapsilisää.


Lisää aiheesta:Viite