Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Edes vihreisiin ei voi enää luottaa

2.2.2007 19.11

Anne Mattila

Miksi enää äänestäisin ketään, jos ei edes vihreisiin voi luottaa? Onhan kai itsestään selvää, että haluamme säilyttää maapallon tuleville sukupolville. Rakentamalla lisää ydinvoimaa, me jätämme tuleville polville säteilevät kalliot, joiden uumeniin on piilotettu jäteaineita ja laajat pilaantuneet maa-alueet uraanikaivosten jäljiltä.

Kun me nyt olemme, ainakin toistaiseksi, saaneet uraanikaivosvapaan Uudenmaan läänin, miksi hyväksyisimme niitä kammotuksia missään muuallakaan. Jos vihreät eivät sano edes kauheimmalle ympäristöteolle selkeästi ei, niin miksi ihmeessä äänestäisin heitä.

Vihreät ovat erottautuneet ympäristölinjallaan muista, mutta sosiaalipolitiikan puolesta Vasemmistoliitto voisi olla lähempänä ajatusmaailmaani.

Ympäristöargumentit ovat toistaiseksi menneet sosiaalipolitiikka-argumenttien ohi äänestyskopissani. Minimiäitiyspäiväraha on paska juttu, mutta se on aina muutettavissa. Kun uraanikaivos on tehty, sen tuomat kärsimykset eivät ole mikään pieni siirtymäaika vaan ikuinen riesa! Myös Nigeriassa, Australiassa ja Pohjois-Karjalassa, vaikka me uusimaalaiset voimmekin iloita omasta uraanikaivosvapaasta vyöhykkeestämme.

Jokainen uusi ydinvoimala on myös kuolinisku vaihtoehtoisille energiamuodoille.

Missä on se turvallinen, kestävän kehityksen mukainen uraanikaivos, josta saamme uraanimme?  Saamme ehkä ilmastonmuutosasiat hetkeksi kuntoon, mutta menetämme pohjavedet ja lukemattomien ihmisten terveyden uraanikaivosten ja ydinvoimaloiden myötä.

Toivottavasti pääkirjoittajan linja (VL 3/07) ei ole kaikkien vihreiden linja, vaikka se näyttää olevan monen nykyisen kansanedustajan linja. Saa nähdä, viitsinkö vaivautua äänestyskopille saakka.
Viite