Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mitä mieltä eukasta?

9.2.2007 5.57

Laura Kosonen

Eurytmia, tuttavallisemmin eukka, on Rudolf Steinerin kehittämä taidemuoto, jossa ääniä ilmaistaan liikkeillä.


”Eräässä
steinerkoulun kevätjuhlassa oli esitys, jota parhaiten voisi kuvata termillä ’eurytmia meets teiniangsti’. Teinien eukkaesitys perustui jonkun oppilaan omaan runoon, jossa oli kaikki teiniangstin kliseet rankkasateista särkyneeseen sydämeen. Runonlausuntaa säesti omituinen epäsymmetrinen liikehdintä. Katsomossa teki mieli kyyristyä ja haudata kasvot käsiin sekä myötähäpeästä että pokanpitovaikeuksien vuoksi. ”

Anonyymi steinerkoululaisen vanhempi


”Olen onneksi välttynyt eurytmialta tehokkaasti. Jyväskylän steinerkouluun ei saatu eurytmian opettajaa, joten meillä ei ollut tunteja. Eurytmia on mielestäni esimerkki siitä, että kyse on maailmankatsomuksellisesta koulusta, jossa toteutetaan Rudolf Steinerin sata vuotta sitten kehittelemää oppia. Miksi steinerkoulussa ei voitaisi yhtä hyvin harrastaa vaikka joogaa tai tanssia?”

Oras Tynkkynen, entinen steinerkoululainen ja kansanedustaja


”Eurytmiassa tehdään tehdään välillä rauhallisempia muodostelmia ja välillä rajumpia liikkeitä huiveilla, tanssin tapaisesti. Muodostelmia on paljon, tähtimuodostelmia ja sellaisia. Välillä leikitään leikkejä, mutta en tiedä, onko ne eurytmialeikkejä. Joskus se on vähän ärsyttävää, kun tehdään hitaita muodostelmia, mutta leikit on kivoja.”

Iris Friberg, 11 vuotta, steinerkoululainenLisää aiheesta:Viite