Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Enemmän aikaa isyyteen

9.2.2007

Ville Niinistö

Käyttäjän Ville Niinistö kuva
Kirjoittaja on vihreiden varapuheenjohtaja ja 2-vuotiaan Eliaksen isä.

Suomalainen mieskuva on hiljalleen muuttumassa. Vihreät ovat nostaneet keskusteltuun vihreän feminismin, jonka tarkoituksena on vapauttaa myös miehet vanhasta sukupuoliroolistaan. Samaan suuntaan kehitystä on viemässä kansanedustajien feministinen aloite, jonka allekirjoittajissa on useita nuorehkoja miehiä eduskunnasta. Miehen ei enää tarvitse ajatella vain uraa ja menestystä. Mies saa myös arvottaa elämänsä toisin. Miehillä on tapana 50- tai 60-vuotishaastatteluissa sanoa ”katuvansa ainoastaan sitä, että lapsille ei tullut annettua aikaa kun he olivat pieniä.” Joillekin kyseessä voi olla vain tapa, ”näin pitää sanoa”, jotta osoittaa olevansa hyvä ihminen. Tämä pieni rehellisyyden puuska kuitataan kuitenkin nopeasti sillä, että tulipahan tuotua leipä pöytään.

Anteeksi, mutta minun sukupolveni miehille harkittu jälkikatumus ei enää riitä. Hyvä isä–lapsi-suhde lunastetaan teoilla, ei tekopyhyydellä. Lapset kasvavat nopeasti, ja he tarvitsevat kaikissa kehitysvaiheissaan myös isänsä tukea ja läsnäoloa. Isyyteen ei enää riitä kasvatusluennointi silloin tällöin. Isän pitää osata jakaa arjen ilot ja surut, olla tukena, siinä missä äidinkin.


Yhteiskunnan pelisäännöt eivät ole kuitenkaan seuranneet muutosta. Pienten lasten isät tekevät yhä Suomessa pisimpiä työpäiviä. Osaltaan ongelma on työelämän asenteissa: lapsen syntymän ei odoteta vaikuttavan miehen työpanokseen.

Ruotsissa pehmoisyys on vuosia Suomea edellä, ja useat tunnetut miehet ovat osallistuneet kampanjoihin isyysloman käytön lisäämiseksi. Jotkut edistykselliset yritykset maksavat ylimääräistä korvausta työntekijöille, jotka ottavat vanhempainvapaata. Ruotsissa miehet käyttävät noin 20 prosenttia vanhempainvapaista. Suomessa osuus on selvästi alle kymmenen. Suomessakin tarvitaan aktiivista tasa-arvotyötä mieskuvan laventamiseksi.


Työelämän asenteiden lisäksi toinen keskeinen ongelma on vanhempainvapaan rakenne. Ruotsissa 13 kuukauden vanhempainvapaasta kaksi kuukautta on varattu toiselle vanhemmista. Islannissa koko potti on laitettu jopa puoliksi, ja etuus on selvästi Suomea suurempi. Tällä on merkittävä ohjausvaikutus. Siksi Suomessakin tulisi lisätä erillisen isyysloman pituutta. Vihreät ehdottavatkin isyysloman pidentämistä kolmeen kuukauteen, ja pidennys tulisi siis nykyisen vanhempainvapaan päälle. Muutoksella parannetaan vanhempien mahdollisuuksia olla pitempään lapsen kanssa kotona, ja parannetaan isien edellytyksiä kantaa vastuuta isyydestä.

Itse olin poikani Eliaksen kanssa vanhempainvapaalla ja palkatta kotona yhteensä puoli vuotta, enkä ole katunut sitä yhtään. Myös uraa tekevä isä voi olla paljon läsnä lapsen arjessa, ja yhteiskunnan on tehtävä se isälle helpommaksi. Isät tarvitsevat enemmän aikaa isyyteen.

Viite