Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Monipuolista, mutta hiukan kuivaa luettavaa

9.2.2007 5.53

Elina Grundström

Jäätteenmäen–Vanhasen-hallituksen kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelma on saamassa työnsä päätökseen. Erityisrahoitusta saaneen poikkihallinnollisen ohjelman viimeinen Kanssalainen-lehti on byrokraattisuudessaan suorastaan hilpeä lukukokemus. Hihittelin sen kanssa kokonaisen ratikkamatkan.

Tahatonta camp-huumoria on esimerkiksi Voima-lehden kustantajan Tuomas Rantasen hillityn asiallisessa kolumnissa, jossa hän arvioi politiikkaohjelman massiiviset mietinnöt vakavalla naamalla ja rehellisellä otsikolla: ”Monipuolista, mutta hiukan kuivaa luettavaa”.

Kanssalaisessa kerrotaan, että vaikka ”politiikkaohjelma loppuu, demokratiatyö jatkuu”. Oikeusministeriöön on nimittäin perustettu kansalaisvaikuttamisen vastuualue. Sinne palkataan neljä henkeä, joiden tehtävänä on muun muassa päivittää Kansanvalta.fi ja Otakantaa.fi -nettisivustoja, joka politiikkaohjelma on saanut hätäisesti avattua aivan nelivuotisen kautensa loppumetreillä.

Nyt kun Suomen tärkein kansalaisvaikuttamistapahtuma eduskuntavaalit on ovella, olisi toivonut, että politiikkaohjelma olisi saanut läpi jotain järkevääkin, kuten esimerkiksi demokratian kannalta aivan välttämättömän vaalipiiriuudistuksen.

Jos yhden vihreän ehdokkaan läpimenoon tarvitaan Pohjois-Karjalassa lähes 15 prosenttia vaalipiirin äänistä, mutta Uudellamaalla vain noin kolme prosenttia, se on äänestäjän kannalta niin epäreilua, ettei siinä pari uutta nettisivustoa paljon lohduta.
Viite