Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ekokynttilät vertailussa

Mikael Ahlfors

Ekokynttilä. Kynttilä voi olla valmistettu esimerkiksi soija- tai mehiläisvahasta. Mikael Ahlfors

Ekokynttilä. Kynttilä voi olla valmistettu esimerkiksi soija- tai mehiläisvahasta.

10.12.2008 9.20

Vihreä Lanka

Kynttilä luo tuplasti kaunista talvitunnelmaa, kun olet varmistanut,  että se on ekologisesti valmistettu. Kynttiläostoksilla voit tehdä ympäristöystävällisiä valintoja. Fiksu tarkistaa kirpputorit, sillä kynttilöitä on yllättävän helppo löytää vähän käytettyinä.

Kun pyrit ekologiseen tunnelmavaloon, tarjolla on muun muassa kierrätysmateriaalista valmistettuja ulkotulia ja mehiläisvahapohjaisia kynttilöitä.

Kaikki kynttilät eivät käy kenelle tahansa, esimerkiksi perinteinen steariinikynttilä ei sovi vegaanille. Teknisesti parhaana kynttilän raaka-aineena pidetty steariini valmistetaan usein talista tai kalaöljystä.

Vegaanit voivat pitää nyrkkisääntönä, että steariini on eläinperäistä, ellei sitä erikseen mainita kasviperäiseksi.

Vegaanin käyttöön sopivat parafiinikynttilät, jotka voivat tosin valua ja noeta. Parafiini ei ole ekologisesti puhtoinen tuote: sitä valmistetaan öljystä, ja siinä voi olla myrkyllisiä jäämiä.

Jos vegaani on valmis sijoittamaan tuleensa vähän enemmän rahaa, vaihtoehtojen kirjo kasvaa. Kotimainen soijapöytäkynttilä on ympäristöystävällinen ja sopii myös vegaanille.

Vertaillut kynttilät

  • Ulkotuli, Ekokierrätys. Kierrätetty vanhoista hautakynttilöistä. Tuotetta voi tilata myös oman firman mainostarralla varustettuna. Palaa jopa kauemmin kuin valmistajan lupaaman 4–6 tuntia.
  • Pöytäkynttilä, Kynttiläpaja Kalevantuli. Valmistettu geenimanipuloimattomasta Yhdysvalloissa kasvatetusta soijasta. Vegaaninen. Jäänteet voi kompostoida. Sopii lahjaksi. Palaa pitkään pienellä liekillä. Testin paras.
  • Kruunukynttilä, WUP GmbH. Palmuöljypohjainen kasvisteariini. Vegaaninen. Marmoroitu havunvihreä väri sopii hyvin joulupöytään. Palaa nopeasti.
  • Pöytäkynttilä, Aurinkopiha. Tehty mehiläisvahasta. Hunajankeltainen kartio sopii myös eleettömäksi koriste-esineeksi. Palaa hitaasti.
Viite