Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreiden uskallettava vastustaa lisäydinvoimaa

16.2.2007 5.50

Anssi Kuisma

Ilmakehän poikkeuksellisen lämpenemisen syyt ja nopean ilmastonmuutoksen aiheuttamat uhat ovat viimeisen vuoden aikana muuttuneet kiistämättömiksi ja yleisesti tunnetuiksi. Ensimmäistä kertaa historian aikana ympäristönsuojeluun liittyvä asia on kohonnut isoilla puolueilla juhlapuheista vaalipuheisiin. Vilpittömät onnitteluni.

Suomessa intoa torjua ilmastonmuutosta vähentää se, että lyhyellä tähtäimellä ilmaston lämpeneminen tuottaa pohjolassa myös hyviä asioita. Keski-Euroopassa ja EU:n ydinalueilla ilmastonmuutos aiheuttaa kuitenkin niin paljon haittaa, että

EU:n yhteiset päätökset tulevat sitomaan vastahakoiset suomalaisetkin mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Suomi näyttää kansainväliselle yhteisölle erityisen huonoa esimerkkiä rakentamalla lisää ydinvoimalaitoksia. Mielestäni fissioydinvoimaa pitää selkeästi vastustaa. Se on vanhanaikainen ja vaarallinen energiantuotantomuoto sekä edustaa ydinasevarustelun ja kauhun tasapainon aikaista teknologiaa.

Hallitusneuvotteluissa ei riitä perusteiksi, että kun viimeksi rakennettiin atomivoimaloita, niin ei tullutkaan risupakettia. Jopa isojen puolueiden jäärät voivat oppia uusia temppuja ja suostua panostamaan edes hiukan sekä ydin- että bioenergiaan. Vihreiden pitää uskaltaa korostaa fissioydinenergian tuotannon vaarallisuutta ja radioaktiivisen jätteen tuottamisen moraalittomuutta.
Viite