Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Borneo säästyy

27.2.2007 16.48

Lena Björklund

Arvokkaista sademetsistä suojellaan puolikkaan Suomen kokoinen alue.

Borneon sydämeksi kutsuttu suuri sademetsäalue suojellaan. Indonesia, Malesia ja Brunei sopivat alueen suojelusta viime viikolla. Suuri osa Borneosta kuuluu Indonesiaan, osa Malesiaan ja pieni osa Bruneihin.

Vielä äskettäin Indonesian valtio aikoi perustaa Borneon sydämeen maailman suurimman palmuöljyviljelmän, joka olisi tuhonnut 1,8 miljoonaa hehtaaria sademetsää. Maailman luonnonsäätiö WWF kampanjoi massiivisesti suunnitelman pysäyttämiseksi, mutta viljelysuunnitelmat saattoivat hiipua myös luonnollisista syistä.

”Borneon sydän on paljolti vuoristoaluetta. Ilmasto ja maanpinnan muodostus eivät sovellu öljypalmun kasvattamiseen”, sanoo metsäekologian tutkija Jyrki Jauhiainen Helsingin yliopistosta.

Indonesiassa ja Malesiassa viljellään runsaasti öljypalmua, jonka kysyntä kasvaa koko ajan, kun palmuöljyä halutaan biopolttoaineen raaka-aineeksi.

Jauhiainen ei näe öljypalmuviljelmille muuta laajentumisalaa kuin suomaat ja niiden hyödyntäminen olisi hänestä katastrofaalista. Soiden kuivaus saattaisi johtaa jopa siihen, että Indonesia olisi tulevaisuudessa maailman suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja.

Malesian ja Indonesian rajalla sijaitsevan jättialueen suojeleminen on Jauhiaisen mukaan hieno asia.

”Alue on lajirikkaudeltaan Amazonasiin verrattava alue. Sademetsäalueena se on kakkonen Amazonasin jälkeen.”

Jauhiainen huomauttaa alueen suojelemisen suurista haasteista.

”Indonesiassa 70 prosenttia vuosittaisesta puutuotannosta on laitonta. Miten laittomat hakkuut estetään?”

Toisena haasteena Jauhiainen pitää alueella asuvien ihmisten elinehtojen turvaamista. Suojelualueen sisälle on suunnitelmissa jätetty metsäalueita kaadettavaksi kestävän hakkuun periaatteella. On siis rakennettava teitä, joita pitkin puutavara kuljetetaan, ja tiestö puolestaan houkuttaa metsään ulkopuolisia.

”Usein hakattavaksi jätetyt metsäalueet johtavat laittomiin hakkuisiin laillisten liepeillä. Olen nähnyt sitä suojelualueiden lähellä Jaavalla ja eteläisimmällä Borneolla”, Jauhiainen sanoo.


WWF on osallistunut aktiivisesti Borneon suojeluhankkeeseen. Alueelle tehdään kestävä hoitosuunnitelma, vakuuttaa metsänhoitaja Sampsa Kiianmaa Suomen WWF:stä.

”Tarkoitus on perustaa erillisiä suojelualueita ja niitä yhdistämällä luoda vihreitä käytäviä. Borneon sydän säästetään suojelun ja kestävän käytön menetelmillä”, Kiianmaa kertoo.

Niin alueen väestö kuin paikallishallintokin tarvitsevat varoja. Kiianmaa visioi paikallisille tuloja muun muassa ekoturismista, kylämetsätaloudesta ja hallinnolle verotuloja laillisesti ja kestävästi tehdyistä hakkuista.

Salakaatoon tullaan Kiianmaan mukaan aluksi puuttumaan metsäpoliiseilla. Myöhemmin hoitosuunnitelmahankkeet toivottavasti muodostuvat niin kannustaviksi, että salahakkuu loppuu.




Viite