Talvinen linssikeitto
		
12.1.2009 9.08
Saara Törmä
Pakkaspäivänä mäenlaskun jälkeen, maistuu sitruunalla, manteleilla, taateleilla ja paprikalla maustettu helppo linssikeitto.
	- 2 ½ dl punaisia linssejä
 
	- 
	500 g porkkanaa 
 
	- 
	200 g sipulia
 
	- 
	2 valkosipulinkynttä
 
	- 
	½ dl rypsiöljyä
 
	- 
	1 l vettä
 
	- 
	1 luomu kasvisliemikuutio (suolaton)
 
	- 
	2 dl kasvisruokakermaa
 
	- 
	1 dl manteleita tai sekalaisia pähkinöitä
 
	- 
	6 kuivattua, kivetöntä taatelia
 
	- 
	1 tl luomusitruunan kuorta raastetuna
 
	- 
	3/4 dl luomusitruunan mehua
 
	- 
	1 rkl paprikajauhetta
 
	- 
	noin 2 ½ tl suolaa
 
	- 
	noin ¼ tl cayennenpippuria
 
	- 
	noin ¼ tl mustapippuria
 
Lisäksi
	- 
	½ dl öljyä
 
	- 
	4 valkosipulinkynttä puristettuna
 
	- 
	ripaus suolaa
 
	- 
	Huuhdo linssit lävikössä. Kuori ja paloittele karkeasti porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet.
 
	- 
	Mittaa suurehkoon kattilaan öljy ja lisää joukkoon linssit ja vihannekset. Kuumenna, samalla käännelleen, kunnes kasvikset saavat hiukan väriä. 
 
	- 
	Lisää vesi ja liemikuutio. Anna keiton poreilla hiljakseen kannen alla reilun puolen tunnin ajan, kunnes vihannekset ovat täysin kypsiä.
 
	- 
	Lisää kasvisruokakerma, mantelit tai pähkinät sekä loput aineet. Jos käyttämäsi liemikuutio sisälsi suolaa, vähennä suolan määrää hiukan. 
 
	- 
	Soseuta keitto ja kuumenna uudelleen. Varo, ettei keitto pala tässä vaiheessa pohjaan.
 
	- 
	Sekoita keskenään öljy, puristetut valkosipulinkynnet ja suola. Tarjoa seosta keiton seurana.