Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaalit ratkaistaan maakunnissa

2.3.2007 5.52

Elina Grundström

Vaalikamppailu on näihin päiviin asti ollut hämmästyttävän asiapitoista. Erityiskiitoksen ansaitsee Helsingin Sanomien poliittinen toimitus, joka on tehnyt  lukuisia selkeitä ja kattavia artikkeleita puolueiden suhtautumisesta niin eläkeindekseihin, energiatalouteen kuin korkeakoulujen lukukausimaksuihinkin.

Lokaa on lentänyt niin vähän, että vaalikeskustelu on ollut melkein tylsää. Edes mainostoimistojen tuotokset eivät ole säväyttäneet. Kokoomuksen satukirjamaisissa kuvissa tai SAK:n ja SDP:n herrat vastaan duunarit -asetelmissa on yllättänyt vain niiden vanhanaikaisuus.

Vihreitä on kohdeltu suorastaan kauniisti. Asiavaaleissa on annettu herrasmiesmäistä tunnustusta pienen puolueen huolellisesti tehdyille energia-, ilmasto- ja perustulo-ohjelmille. Toisaalta vaalit ovat olleet niin värittömät, että äänestysprosentti voi jäädä alhaiseksi. Silloin heikoilla ovat juuri nuorten suosimat puolueet, kuten vihreät.

Mutta ei hätää. Vaalirahoista on vielä iso osa jäljellä. Esimerkiksi kokoomuksen käyttämä räväkkyydestään kuulu mainostoimisto Bob ei ole vielä näyttänyt kynsiään.

Jos loka alkaa lentää, on lohdullista muistaa, että vaaleja ei ratkaista Hesarissa, Bobissa tai ylipäänsä Helsingissä. Ehdokaslistojen henkilövalinnat ovat paljon tärkeämpiä kuin mainostoimistovalinnat. Todelliset yllätykset tulevat maakunnista. Odotamme niitä jännityksellä täällä Vihreässä Langassa, mutta esitämme tässä lehdessä myös pari valistunutta arvausta.
Viite