Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kolmasosa teekkareista äänestää vihreitä

2.3.2007 5.51

Matti Kuronen

Keskustelu vihreistä insinööreistä sai viime viikon Vihreässä Langassa tragikoomisia piirteitä (Viikon viisi, VL 8/2007). Sirpa Kauppisen mainitsemat teekkareiden ”järeät ennakkoluulot” vihreitä kohtaan, kun ovat viime vaaleissa olleet aika lailla piilossa. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että Otaniemen äänestysalueen, jossa paria taloa lukuun ottamatta kaikki äänestäjät ovat TKK:n opiskelijoita tai heidän puolisoitaan, tulokset ovat olleet sangen vihreitä?

Eduskuntavaaleissa 2003 vihreiden kannatus Otaniemessä oli 24,8 prosenttia, kun se koko maassa oli 8 prosenttia ja kunnallisvaaleissa 2004 32,5 prosenttia (koko maassa 7,4 prosenttia). Näiden lukujen valossako teekkarit siis ylenkatsovat vihreitä, mutta muu kansakunta seisoo vahvasti tukenamme? Esimerkiksi Kokoomuksen puoluevaltuuskunnassa valiteltiin vaalien jälkeen nimenomaan Otaniemen äänten ratkaisseen sen, että Uudeltamaalta meni vihreä kansanedustaja läpi.

Ylipäätään on hieman erikoista lähteä tulkitsemaan ihmisen poliittista kantaa koulutuksen perusteella. Samat henkilökohtaiset elämänarvothan ohjaavat sekä yksilön äänestämistä että ammatinvalintaa. Jos molemmat johtavat kohti vihreyttä yhä useammalla, luulisi asioiden olevan hyvin.

Sitä paitsi pakolliset kolme matematiikan kurssia tuskin muuttavat kenenkään ajattelua niin radikaalisti kuin haastattelu antaa olettaa, emme ainakaan itse moista huomanneet. Pelottavaa sen sijaan on, että jos vihreät aktiivisesti ihmettelevät insinöörien ja teekkarien puoluekantaa, alkavat he pian itsekin miettiä, onko vihreä puolue parempi jättää Kauppisen linjausten mukaan ”viherhörhöjen elämäntapapuolueeksi”. Sitä paitsi energiapoliittisessa debatissa on ollut hyvä vedota siihen, että nimenomaan vihreiden kansanedustajaehdokkaiden ja kansanedustajien joukossa on muita puolueita suurempi osuus tekniikan alan ammattilaisia.

Todettakoon vielä haastattelun selkeiden asiavirheiden korjaamiseksi, että Teknillisen korkeakoulun nimessä ei esiinny minkään kaupungin nimeä ja että teekkarilakin käyttöaika on vapusta syyskuun loppuun.
Viite