Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Maailman saastunein meri

9.3.2007

Timo Tanninen

Kirjoittaja on Itämeren ystävä, WWF:n pääsihteeri ja vihreiden sitoutumaton eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla.

Itämeri on maailman saastunein meri ja sellaiseksi se myös jää, ellei Itämeren suojeluun ensi hallituskaudella saada uutta otetta. Kohta tehtävänsä jättävä hallitus ei ole toteuttanut edes kiireellisimpiä toimia meren suojelemiseksi.

Valtioneuvosto vahvisti Suomen Itämeren suojeluohjelman Satu Hassin ollessa ympäristöministerinä. Ohjelma lupasi hyvää, mutta sen toimeenpano on ollut hidasta ja puolivillaista.


Rehevöitymisen torjuntaan Itämeriohjelma lupasi uusia, tehokkaita lääkkeitä. Maatalouden päästöjen leikkaamiseksi piti perustaa 20 000 hehtaaria kosteikkoja ravinteita suodattamaan ja niiden lisäksi 34 000 hehtaaria suojavyöhykkeitä vesistöjen rantamille.

Tällä hetkellä kosteikkoja on perustettu vastaa muutama sata hehtaaria. Uudellemaalle suunnitelluista suojavyöhykkeistäkin on perustettu vasta alle neljännes. Maatalouden ympäristötuesta vain noin prosentti ohjautuu näihin vesiensuojelun kannalta tehokkaimpiin toimenpiteisiin.

Luomutuotanto on tehokas keino vähentää ravinnepäästöjä, mutta sen osuus tuotannosta on viime vuosina ollut pienenemään päin. Ei siis ihme, että maatalouden ravinnepäästöjä ei ole saatu vähenemään oikeastaan lainkaan.

Tämä on hyvin ikävää Itämeren rannikkovesien kannalta, sillä niiden tila riippuu eniten Suomen omista päästöistä, joista  maatalouden osuus on yli puolet.


Öljytankkeriliikenne Suomenlahdella kasvaa lähes räjähdysmäisesti. Sen myötä lisääntyy myös onnettomuusriski. Itämeriohjelman mukaan Suomen piti hankkia uusi, vaikeissakin olosuhteissa öljyntorjuntaan kykenevä alus. Neljässä vuodessa hallitus ei ole edes kyennyt järjestämään aluksen hankinnasta tarjouskilpailua.

Säästötoimien takia kaikkiin nykyisiinkään pieniin öljyntorjunta-aluksiin ei riitä miehistöä. Tärkeä öljyntorjunnan osaamiskeskuskin on vielä perustamatta. Näillä eväillä öljy ehtii vähänkin isommassa onnettomuudessa vääjäämättä saastuttaa lukuisten saarten ja luotojen kiviset rannat, joista öljyn kerääminen on hidasta ja kallista.


Lista tekemättömistä
toimista Itämeren pelastamiseksi on pitkä. Se kattaa myös täysin välttämättömät kansainväliset toimenpiteet. Ensi hallituskaudella Itämeren suojeluun on saatava aivan uutta otetta. Vihreiden vaalivoitto ja hallituspaikka on paras tae sille, että näin myös tapahtuu.

 

Viite