Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aate ei kiehdo yliopistolla

16.3.2007 5.54

Laura Kosonen

Rauhanpiippu ja Helsingin yliopiston vegaanit ovat henkitoreissaan.

Yliopiston ilmoitustaululla eivät ehdokkaat irvistele.
Vaalirauha. Yliopiston ilmoitustaululla eivät ehdokkaat irvistele.

Yhteiskunnallisten opiskelijajärjestöjen suosio on laskussa Helsingissä. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestösihteerin Juha Korpelaisen mukaan yhteiskunnallisten järjestöjen ja poliittisten ryhmien jäsenmäärä on laskenut 16 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Jäsenmääräänsä ovat kasvattaneet urheiluseurojen ja kuorojen kaltaiset harrastejärjestöt.

”Opiskelijoilla on nykyisin paljon muutakin tekemistä kuin järjestötoiminta, moni käy töissä ja vaatimukset opiskelutahdista ovat kiristyneet. Harrastusryhmään ei tarvitse sitoutua niin tiiviisti kuin aatteelliseen ryhmään”, Korpelainen sanoo.

Helsingissä toimii yliopistokaupungeista eniten yhteiskunnallisia opiskelijajärjestöjä. Aktiivisuuden näivettyminen ei kuitenkaan näytä olevan valtakunnallinen ilmiö, sillä esimerkiksi Turun yliopistossa poliittiset järjestöt ovat kasvaneet viime vuosina.


Helsingissä toimintansa hiipumisesta ovat viime aikoina ilmoittaneet rauhanjärjestö Rauhanpiippu sekä Helsingin yliopiston vegaanit. Rauhanpiippu viestitti sähköpostilistoilla, että toiminta loppuu lähiviikkoina, mikäli uusia aktiiveja ei löydy. Järjestöä on pyöritetty vain muutaman ihmisen voimin jo useamman vuoden.

”Hätähuuto on herättänyt vastakaikua. On löytynyt ihmisiä, jotka ovat halukkaita jatkamaan toimintaa. Uskon, että järjestö jatkaa nyt puhtaalta pöydältä”, sanoo Rauhanpiipun sihteeri Timo Tuominen.

Yliopiston vegaanit aikovat laittaa järjestön jäihin ainakin toistaiseksi. Puheenjohtaja Elina Särkelä ei kuitenkaan usko, että opiskelijoiden kiinnostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen olisi vähentynyt. 

”Päinvastoin. Monet vain kokevat muut kuin opiskelijajärjestöt paremmiksi väyliksi. Esimerkiksi Vegaaniliitto on valtakunnallinen järjestö ja hyvin auki yhteiskuntaan”, Särkelä sanoo.

Särkelä huomauttaa myös, että monet vegaanien tavoitteet nimenomaan yliopistolla ovat jo toteutuneet: esimerkiksi Unicafe-opiskelijaravintoloista saa aina myös vegaaniruokaa.


Lisää aiheesta:Viite