Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yhdet vaalit voitettu!

16.3.2007 5.49

Elina Grundström

VIhreät 20,13 %; kokoomus 20,08 %; keskusta 12,97 %; SDP 10,04%.

Ei, numerot eivät ole ennusteeni ensi sunnuntain vaalituloksesta. Ne ovat keskiviikon tulosluvut Irc-Gallerian varjovaaleista.

Nämä eduskuntavaalit ovat olleet siitä merkilliset, että kampanjointi on eriytynyt niin voimakkaasti, että Suomessa on käytännössä menossa kahdet eri vaalit: vanhojen medioiden ja suurten ikäluokkien omat mielikuvavaalit sekä nuoremman väen nettivaalit.

Vanhoissa medioissa vaalikamppailu on ollut laimeaa sloganeiden pyörittelyä. Sekä vasemmisto että kokoomus ovat kaivaneet historian hämäristä vanhan herrat ja työläiset -vastakkainasettelun. Mitään keskustelua työelämän pelisäännöistä se ei kuitenkaan ole tuonut mukanaan. Vaalilupauksiakin on annettu lähinnä eläkeläisille – eikä siis noille myyttisille ”työläisille”. Toinen iso puheenaihe on ollut vaalimainonta itse eli eriväriset puhekuplat.

Kaikki hauska, jännittävä ja myös kaikki ylilyönnit ovat tapahtuneet netissä. Lisäksi siellä on ollut vaalien sisältö. Nettivaaleissa ehdokkaita on valittu vaalikoneiden avulla ja asiakysymysten perusteella.

Siksi tuntuukin kummalliselta, että keskustapuolueen kannatus on viime päivinä kasvanut myös nuorten keskuudessa. Ilmeisesti silpputöiden maailmassa elävät nuoret äänestävät mieluummin nykyajan neutraalia nollaa kuin 1900-luvun oikeistoa tai vasemmistoa. Pätkätyöläinen ei samastu vanhan ajan duunariin tai eläkkeennauttijaan, vaan kadehtii heitä. Silpputyöläisellä herratkin ovat pieninä palasina globalisoituneessa maailmassa.

Vastakkainasettelujen aika ei ole ohi, mutta nyt juopa kulkee ihan muualla kuin ennen. Sunnuntaina nähdään, käyttääkö nettiväki ääntään.
Viite