Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kollaja kestää

5.4.2007 5.50

Elina Grundström

Energiayhtiöt ovat ymmärtäneet ympäristövaikutusten arvioinnin eli YVA-menettelyn pahasti väärin. YVA-menettely kehitettiin, jotta kansalaiset voisivat vaikuttaa yritysten rakennushankkeisiin jo niiden alkuvaiheessa. Ei siis sitä varten, että yritykset voisivat vaikuttaa kansalaisten ohi hallituskokoonpanoon.

Imatran voima ja TVO ilmoittivat viime viikolla käynnistävänsä YVA-menettelyn kuudennen ydinvoimalan rakentamisesta. Ajoitus ei ollut sattuma: yhtiöt halusivat ilmoituksellaan painostaa hallitusneuvottelijoita.

Vielä härskimmin toimi Pohjolan Voima, joka ilmoitti torstaina valmistelevansa Kollajan altaan YVA-menettelyn aloittamista. Julkistus tapahtui samalla kellonlyömällä, kun hallitusneuvottelut alkoivat. Yhtiö myös vaati, että hallitusohjelmaan tulisi myönteinen lausunto Kollajan rakentamisesta.

Merkillistä kyllä, vaikka vihreiden hallitustie ei tällä kertaa näytä katkeavan ydinvoimaan, niin neuvottelut voivat hankaloitua ikivanhojen ja jo kertaalleen sovittujen luonnonsuojelukysymysten vuoksi.

Kollajan luonnonkaunis alue suojeltiin koskiensuojelulailla jo 20 vuotta sitten. Allas voisi tuottaa vain pari promillea Suomen sähköntarpeesta. Suomen Luonto -lehden maaliskuisessa kyselyssä lisäydinvoimaa kannatti neljä puoluejohtajaa, mutta Kollajan ja Vuotoksen rakentamista vain kaksi. He sattuivat valitettavasti olemaan Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen.

Vihreiden keskuudessa koetaan, että puolueella olisi paljon annettavaa hallituksessa, mutta että isoäitiä eli perustavia luonnonsuojeluarvoja, ei sentään myydä.

Jonkun pitää kuitenkin myydä mummonsa, jos Kollajasta tulee kynnyskysymys. Myös hallitukseen hinkuvat Päivi Räsänen ja Stefan Wallin vastustivat allashankkeita Suomen Luonnon kyselyssä.
Viite