Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Dinosaurusten eläkkeellejäämiskorinaa

13.4.2007 5.51

Elina Grundström

Ilkka-lehden päätoimittaja Kari Hokkanen (kesk.) läksytti pääsiäisen Ilkassa  vihreitä muun muassa huumeiden, anarkian, ja mikä Pohjanmaan vinkkelistä on kaikkein pahinta, kettutyttöjen suosimisesta. Hokkanen päätyi silti siihen, että vihreiden ”ottaminen” hallitukseen on viisasta.

Vihreät on saanut viime viikkoina runsaasti haukkuja muiltakin keskusta- ja kokoomusvaikuttajilta. Enimmäkseen kyse on kuitenkin ollut täysin vaarattomasta dinosaurusten eläkkeellejäämiskorinasta. Hokkasen, 64, tilalle on jo valittu Matti Kallikoski, 37, (sit.) jolle ei tule vihreistä ensimmäiseksi mieleen huumeiden käyttö, vaan esimerkiksi perustuloon liittyvät ajatuspajayhteistyö, jossa hän on ollut mukana.

Jo 1980-luvulla alettiin ennustella suomalaisen puoluekartan muuttuvan, koska perinteisten puolueiden perustana oleva elinkeino- ja luokkarakenne oli murtunut. Toisin kävi. Uusia hallituskelpoisia puolueita on syntynyt niukasti. Sen sijaan poliittiset jakolinjat ovat siirtyneet puolueiden sisälle. Niinpä Pohjanmaan turkistarhaajille ja pääkaupunkiseudun akateemisille naisille oli näissä vaaleissa tarjolla ihan omat keskustapuolueensa. Kun tällaisten jakautuneiden puolueiden sisäiset valta-asetelmat muuttuvat, linjamuutos voi olla iso ja nopea.

Julkisuudessa on kannettu suurta huolta vihreiden ”takinkäännöksestä”. Todellisuudessa suurin muutos on tapahtunut muualla. Säätytalossa istuvat nyt aivan eri porvaripuolueet kuin ne, joiden kanssa vihreät kävi hallitusneuvotteluja 15 vuotta sitten.
Viite