Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nasa

Apollo 17:n miehistön kuvaama maapallo.
Miljoonien mielessä. Maailmalla vietetään tänään Maan päivää. Nasa

Miljoonien mielessä. Maailmalla vietetään tänään Maan päivää.

Miksei Suomessa vietetä Maan päivää?

22.4.2009 8.12

Lasse Leipola

Tänään vietetään kansainvälistä Maan päivää. Teemapäivän tapahtumiin osallistuu satojamiljoonia ihmisiä eri puolilla maapalloa, mutta Suomessa päivää ei vietetä. Vihreä Lanka kysyi ympäristöjärjestöiltä, miksei Maan päivä kiinnosta.

”Erilaisia ympäristön ja luonnonsuojelun teemapäiviä on niin paljon, ettei voimavaroja yksinkertaisesti riitä. Kyse ei ole siitä, etteikö motivaatiota riittäisi”, sanoo Suomen WWF:n viestintäpäällikkö Anne Brax.

Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa sanoo, että ympäristöpäivät jäävät heidän osaltaan vähemmälle huomiolle, koska järjestön toiminta perustuu erillisiin kampanjoihin, joilla on jokaisella omat tavoitteensa.

”Toisaalta esimerkiksi Tšernobylin vuosipäivä liittyy niin selkeästi ydinvoimaan, että se huomioidaan”, Aromaa sanoo.

Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen toivoo, että Maan päivää vietettäisiin näkyvämmin myös Suomessa.

”Tällaiset teemapäivät ovat juuri niitä ajankohtia, jolloin olisi hyvä muistuttaa ihmisiä niistä valtavista haasteista, joita meillä on edessämme”, Yrjö-Koskinen sanoo.

Hänen mielestään Maan päivänä ihmisille voitaisiin muistuttaa, että ilmastonmuutoksen lisäksi on myös muita vakavia ongelmia, kuten makean veden puute ja luonnon monimuotoisuuden kuihtuminen.

Maan päivä

  • Maan päivää on vietetty jo vuodesta 1970 lähtien. Merkkipäivän historia alkaa syyskuusta 1969, jolloin Wisconsinin osavaltion demokraattisenaattori Gaylord Nelson julisti, että seuraavana keväänä järjestettäisiin valtakunnallinen mielenosoitus ympäristön puolesta.
  • 22.4.1970 järjestettyihin tapahtumiin osallistui arviolta 20 miljoonaa amerikkalaista. Suurimpia huolia olivat väestönkasvu, saasteet, ympäristömyrkyt sekä ilmaston viileneminen ja uusi jääkausi.
  • Kolmessakymmenessä vuodessa tapahtuma kasvoi ja levisi Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Vuoden 1990 tapahtuma keräsi jo 200 miljoonaa osallistujaa yli 140 maasta. Historian suurin Maan päivä järjestettiin kaksi vuotta sitten, kun erilaisiin tapahtumiin osallistui noin miljardi ihmistä.
  • Joidenkin järjestöjen mukaan 22.4. on väärä ajankohta, ja ne viettävät Maan päivää kevätpäiväntasauksena, jonka tarkka päivämäärä vaihtelee vuosittain maaliskuun 20. päivän paikkeilla.




Viite