Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miehet äänessä

1.6.2007 5.57

Susanna Särkkä

Vihreät selvittävät sukupuolten tasa-arvon toteutumista puolueen sisällä. Euroopan vihreissä puheenvuorot jaetaan tasan.

Puoluekokouksen äijäkerho koolla. Miehet uskaltautuvat herkemmin puhujanpönttöön myös vihreiden kokouksissa.
Äänekäs vähemmistö. Miehet uskaltautuvat herkemmin puhujanpönttöön myös vihreiden kokouksissa.

Vihreät laativat sukupuolivaikutusten arvion puolueensa toimielimissä. Vihreiden Naisten ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton ViNO:n

tekemä aloite puolueen sisäisestä sukupuolivaikutusten arvioinnista eli suvauksesta hyväksyttiin Espoon Dipolissa pidetyssä puoluekokouksessa viime viikonloppuna.

Tarkoituksena on muun muassa selvittää, kuinka tasa-arvo toteutuu puoluehallituksessa, puoluevaltuuskunnassa ja piirijärjestöissä.


Kimmokkeen aloitteelle suvauksesta antoi Hämeenlinnan puoluekokouksessa viime vuonna vieraillut Euroopan vihreiden nuorten puheenjohtaja, saksalainen Ska Keller.

”Keller oli suorastaan pöyristynyt, kuinka miehet dominoivat keskustelua kokouksessa”, ViNO:n pääsihteeri Eekku Aromaa kertoo.

Hämeenlinnan puoluekokouksessa poliittisessa yleiskokouksessa miehet käyttivät 22 puheenvuoroa, naiset 16. Kaikista 125:stä kokouksen puheenvuorosta miesten pitämiä oli 78.

Euroopan vihreissä on jo tehty sukupuolivaikutusten arviointi. Puolueessa on käytössä muun muassa tasapainotettu puheenjohtamistapa. Puheenjohtaja jakaa puheenvuorot tasaisesti miesten ja naisten kesken ja päästää vähemmän äänekkään sukupuolen edustajan tarvittaessa jonon ohi. 


Aromaan mukaan aloitteen tarkoituksena on tehdä sukupuoli näkyväksi puolueessa. Vihreät on niin naisvaltainen ja feministinenkin puolue, että tasa-arvon toteutumista pidetään puolueessa itsestään selvänä.

”Näennäisesti sukupuolineutraaleista käytännöistä ja säännöistä huolimatta vihreissäkin on piilevää sukupuolten välistä eriarvoisuutta. Miesten on esimerkiksi usein helpompi avata suunsa ison joukon edessä, naiset taas keskustelevat mieluummin pienryhmissä. Miesten sanomisille voidaan myös antaa suurempi painoarvo kuin naisten.”

Aromaa myöntää, että tämän tyyppisiin sukupuolivinoumiin on vaikea puuttua.

”Mutta ne pitää tiedostaa ja yrittää päästä tilanteeseen, että ainakaan sukupuoli ei vaikuta siihen, uskaltaako sanoa mielipiteensä.”

 

Puoluekokousväelle suvauksen puolesta puhunut ViNO:n hallituksen jäsen Sini Terävä huomautti, että esimerkiksi ViNO:n jäsenjärjestöjen puheenjohtajista 70 prosenttia ja sihteereistä 16 prosenttia on miehiä.

”Sukupuolten välinen eriarvoisuus puolueen sisällä ei ole tahallista, mutta asia pitää nostaa esiin. Kyse ei ole vain naisista. Vihreissä voidaan tehdä huomaamatta myös miehiä syrjiviä päätöksiä ja asioita”, Terävä toteaa.

Vihreiden valtuuskunnan varapuheenjohtaja Raimo Tuomainen totesi, että tasa-arvopyrkimyksistä huolimatta biologisesti sukupuolirooleista ei päästä eroon, eikä hänen mukaansa siihen ole syytäkään. Tuomainen peräänkuulutti vihreiden miesten oikeutta puhkua testosteronia, kun taas vihernaisten on saatava päästää valloilleen sisäinen Afroditensä – tai löytää sisäinen putkimiehensä ja vieläpä nauttia siitä.

Tuomainen oli yksi 19:stä Espoon kokouksessa poliittisessa keskustelussa puheenvuoron pitäneistä miehistä. Naisia puhujanpönttöön nousi poliittisessa yleiskokouksessa 11.


Lisää aiheesta:



Viite