Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ihmekasvi jatropa voi paljastua pettymykseksi

Neste Oil

Neste Oil

21.8.2009 13.32

Elina Grundström

Jatropa on Keski-Amerikasta kotoisin oleva pensaskasvi, jota koeviljellään kiihkeästi eri puolilla maailmaa, koska sitä pidetään lupaavana energiakasvina.

Jatropan väitetään kasvavan melkein missä tahansa, koska se tyytyy köyhään maaperään ja vähään veteen. Lisäksi jatropan siemenistä puristettu öljy on myrkyllistä, eikä se käy ravinnoksi, kuten maissi ja palmuöljy.

Suuret plantaasi- ja energiayhtiöt, kuten BP, ovat investoineet jatropaviljelmiin Afrikassa, Intiassa ja Indonesiassa. Jatropan viljelyä on edistetty myös kehitysapuvaroin, koska se on hyvin työllistävää.

Suomen ulkoministeriö on tukenut jatropan viljelyä Guatemalassa, josta on toimitettu koe-eriä Neste Oilille. Jatropa kelpaisi Neste Oilin NExBTL-polttoaineen raaka-aineeksi siinä missä palmuöljykin.

Näyttää kuitenkin siltä, että jatropa ei sittenkään ole sellainen ihmekasvi, kuin on kuviteltu. Vaikka kasvi säilyy hengissä joutomaillakin, sen viljely on kannattavaa vain hyvin kasteltuna ja lannoitettuna.

Maan ystävien toukokuisen raportin mukaan jatropa on jo syrjäyttänyt ruuanviljelyä esimerkiksi Swazimaassa, jossa yli puolet väestöstä on ulkomaisen ruoka-avun varassa.

Neste Oilin Kaisa Hietala ei usko, että jatropasta tulee merkittävä energiakasvi ainakaan lähivuosina. Viljelyn aloittamiseen tarvitaan paljon pääomaa, jota ei tässä taloustilanteessa ole tarjolla.

Hietalan mukaan yksi jatropan heikkous on juuri se, ettei se ole ruokakasvi. Siksi sitä ei ole tähän mennessä tutkittu ja jalostettu. Ja koska se on myrkyllinen, se vaatii isot investoinnit erilliseen kuljetuskalustoon. Sitä ei voida palmuöljyn tapaan kuljettaa samoissa säiliöissä, joita käytetään ruokaöljyjen kuljettamiseen.

Tällä hetkellä jatropaa lupaavampana pidetäänkin leviä. Niiden mahdollisuuksia polttoainelähteenä tutkitaan myös Neste Oilissa.


Lisää aiheesta:Viite