Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ajattelun ilmastonmuutos

8.6.2007

Satu Hassi

Käyttäjän Satu Hassi kuva
Kirjoittaja on vihreä europarlamentaarikko.

British Petroleumin uusi toimitusjohtaja Tony Hayward vaati ensimmäisessä julkisessa puheessaan, että hiilidioksidipäästöjen pitää näkyä kaikissa hinnoissa, olipa sitten kyse junalipun ostosta tai valon sytyttämisestä kattolamppuun. Kuuntelin Haywardia viime sunnuntaina Berliinissä, Globe-parlamentaarikkoverkoston ilmastokokouksessa. Vattenfallin pääjohtaja Lars Josefsson vaati päästöille hinnan lisäksi pitkän aikavälin vähennyssuunnitelmaa, jotta yritykset voivat hyötyä ilmastonsuojelusta sekä suunnitella investointejaan.

Sattui olemaan syntymäpäiväni. Oli aika mukava synttärilahja kuulla, miten vihreiden tarjoamat keinot alkavat yhtäkkiä kelvata yritysjohtajille. Ongelma, josta vihreät ovat puhuneet yli kaksikymmentä vuotta, alkaa olla yleisesti tunnustettu todeksi.

Pari päivää aikaisemmin The Economist oli julkaissut viidentoista sivun artikkelisarjan siitä, miten firmat tekevät bisnestä ilmastonsuojelulla ja presidentti George W. Bush oli julkistanut ilmastoaloitteen. Myönteisissä kommenteissa taputettiin sille, että Bush vihdoin tunnustaa ongelman. Kielteisissä arvioitiin Bushin varsinaiseksi tarkoitukseksi jarruttaa YK:n ilmastoneuvotteluja ja sivuuttaa Tony Blairin alulle panema G8-maiden ja viiden isoimman kehitysmaan ilmastokeskustelu.

Tony Blair näytti tyytyväiseltä mutta väsyneeltä. Hän kertoi kokouksellemme, että kaksi vuotta sitten kun hän nosti ilmaston G8-huippukokouksen aiheeksi, tätä mainittiin ”rohkeaksi päätökseksi”, millä tarkoitettiin lähinnä pähkähullua.


Angela Merkel esiintyi meille videolla. Hän kertoi esittävänsä Heiligendammiin kokoontuvalle G8+5-huippukokoukselle viittä periaatetta seuraavaan ilmastosopimukseen. Ilmastolle pitää asettaa pitkän aikavälin stabilisointitavoite, pitää edistää globaaleja hiilidioksidimarkkinoita,  nostaa tukea uudelle teknologialle, pitää tukea kehitysmaiden sopeutumista ilmastonmuutokseen ja pitää suojella metsiä.

Seuraavana päivänä Yhdysvaltain senaatin energiavaliokunnan puheenjohtajan Olympia Snowen avustaja luki kokoukselle kirjeen, jonka republikaani Snowe oli lähettänyt Bushille yhdessä senaatin ulkoasiainvaliokunnan demokraattipuheenjohtajan Joe Bidenin kanssa. Siinä vedottiin Bushiin, jotta hän hyväksyisi Merkelin viisi periaatetta.

Tunsin historian siipien havinaa.

On hienoa, että ilmastonsuojeluun on herätty, joskin aika lailla viime tipassa. Parhaassa tapauksessa ajattelun ilmastonmuutos johtaa sen oivaltamiseen laajemminkin, että emme voi riistää maapalloa ja luontoa ilman että se kostautuu meille.

Viite