Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Optioita tervetuliaisiksi

29.9.2006 5.57

Taina Ahtela

Kaivostarkastaja siirtyy yhtiöön, jolle oli myöntänyt lupia.

Kanadalainen Scandinavian Minerals ilmoitti maanantaina nimittäneensä kauppa ja teollisuusministeriön KTM:n kaivosylitarkastaja Kristian Söderholmin yhtiön liiketoimintajohtajaksi marraskuusta alkaen. Söderholm vastaa nikkeli- ja kuparihankkeesta Sodankylän Kevitsassa. Hänen korvaukseensa kuuluu huomattava optiopaketti.

Kiinnostavaksi asian tekee se, että Söderholm on osallistunut Scandinavian Mineralsille Kevitsaa varten myönnettyjen tutkimuslupien käsittelyyn. Hän oli itse ratkaisijana 1.3.2006 myönnetyssä tutkimusluvassa.

Heidi Hautala jätti keskiviikkona kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkariselle kirjallisen kysymyksen Söderholmin esteellisyydestä.

Hautala huomauttaa, että Söderholmilla on käytössään tietoja kilpailevien kaivosyritysten liikesalaisuuksista. Hän pitää Söderholmin nopeaa siirtymistä uusiin tehtäviin hallintomenettelylain ja julkisuuslain perusteella vähintäänkin kyseenalaisena.

Scandinavian Mineralsin verkkosivujen mukaan Kevitsa on yksi maailman suurimmista hyödyntämättömistä nikkeli-sulfidivarannoista. Verkkosivut kehuvat Suomea siitä, että kaivoslakimme on kaivosyrityksille edullinen.

Kaivoslaki on vuodelta 1965 ja sitä pidetään yleisesti vanhentuneena. Lakimuutosta on valmisteltu vuosia, mutta sitä ei saada valmiiksi enää tämän eduskunnan aikana. Söderholm kuului muutosta valmistelevaan työryhmään, jossa hän kannatti kaivosyhtiöiden vahvaa asemaa.

Söderholmia ei tavoitettu haastattelua varten. Sen vuoksi ei ole tiedossa, koska hänelle tarjottiin uutta tehtävää. Kevitsaa koskevien lupien päätöksenteko siirrettiin KTM:ssä toiselle henkilölle kesällä 2006.

 
Viite