Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

co2-raportti.fi

Kuvakaappaus co2-raportin sivuilta.
Lisää kriittisyyttä. Professori Atte Korhola on huolissaan ilmastotieteen laadusta.co2-raportti.fi

Lisää kriittisyyttä. Professori Atte Korhola on huolissaan ilmastotieteen laadusta.

”Nykyinen ilmastotiede on nolo luku tieteen historiassa”

28.9.2009 14.41

Lasse Leipola

Ilmastotiede on alennustilassa, väittää Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola.

”Kun myöhemmät polvet tutustuvat ilmastotieteeseen, he luokittelevat 2000-luvun alun tieteen historian noloihin lukuihin”, Korhola kirjoittaa CO2-raportti -sivustolla.

Hänen mukaansa ilmastotutkimuksen kriittisyyttä syö jyrkkä kahtiajako ilmastoskeptikoiden ja ihmisen osuutta korostavien tutkijoiden välillä. Korholan mukaan on oireellista, että kritiikkiä tai vaihtoehtoja esitettävän täytyy aina korostaa, ettei hän ole skeptikko.

”Näinhän YK:n ilmastokokouksessa Genevessä äskettäin puhunut Mojib Latif kiiruhti huomauttamaan kertoessaan, että lähiaikojen ilmastonmuutosennusteet saattavat mennä uusiksi ja että maailman ilmasto saattaa viilentyä seuraavat 10-20 vuotta.”

Korholan mukaan tällainen varovaisuus ja varpaisillaan olo ei ole pitkän päälle kunniaksi tieteelle. Hänen mukaansa tutkijat eivät ole tottuneet poliittiseen paineeseen, jota ilmastokeskustelu tällä hetkellä synnyttää.

”Erityisesti Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla ulkopuolinen paine näyttää energisoineen tutkijayhteisön jännitetasolle, jossa normaalin kriittisen tutkimuksen perusperiaatteet helposti unohtuvat”, Korhola valittaa.

ilmastonmuutos 
Viite