Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Köyhän miehen think tank

29.9.2006 5.58

Elina Grundström

Jos saisit nostaa poliittiseen keskusteluun yhden aiheen, minkä ottaisit? Vihreät valitsivat lapsiperheiden köyhyyden.

Välikysymys kaatoi hallituksen viimeksi 1958. Sen jälkeen Suomessa on alkanut olla pitkäikäisiä enemmistöhallituksia, joita ei saa kaadettua oikein millään. Epäloogisena seurauksena tästä on ollut se, että välikysymysten määrä on lisääntynyt; ne ovat opposition ainoita tapoja piipittää vastaan.

Kun vasemmistoliitto teki äskettäin välikysymysaloitteen vanhusköyhyydestä, tuntuu vähän liiankin loogiselta, että vihreät kysyvät heti perään lapsiköyhyydestä. Köyhyys on kuitenkin teema, josta kannattaa piipittää juuri nyt. Suomi on rikkaampi kuin koskaan ja valtion budjetit ylijäämäisiä, mutta köyhyydessä elävien lasten määrä on kasvanut. Yleinen ansiotaso on noussut 1990-luvun alusta noin 30 prosenttia, mutta lapsiperheiden saamat tulonsiirrot ovat laskeneet kymmenen prosenttia. EU:n köyhyysnormien alapuolella eläviä lapsia on  jo 120 000.

Elinkeinoelämän Keskusliitto ja sen ajatushautomot EVA ja Etla kokosivat rivinsä 2005. Sen jälkeen keskustelualoitteet ovat tulleet entistäkin voimakkaammin elinkeinoelämän suunnasta. Myös hallitus on tarttunut niihin hanakammin kuin sosiaalipoliittisin ongelmiin.

Välikysymyksestä on tullut köyhän miehen think tank. 
Viite