Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuka hyötyy salaliitoista?

29.9.2006 5.52

Hannu Yli-karjanmaa

Vesa Sisättö nosti esiin tärkeitä näkökohtia Vihreässä Langassa 8.9. julkaistussa kirjoituksessaan Älä usko salaliittoteorioihin. Salaliittoteoriat voivat olla hyvin vaarallisia ja johtaa miljoonien ihmisten kuolemaan. Emme helposti huomaa tätä, kun elämme salaliittopropagandan ympäröiminä. Hitlerin Saksassa laadittiin teoria juutalaisten salaliitosta ja propagandassa julkaistiin juutalaisista kuvia parrakkaina epäsiisteinä syöpäläisinä. Valtiopäivätalon tuhopolton jälkeen kansalaisia peloteltiin kommunistien salaliitolla ja tilanne mahdollisti ”väliaikaisen” valtaa keskittävän lainsäädännön nopean hyväksymisen ja demokraattisen järjestelmän syrjäyttämisen. Stalinin Neuvostoliitossa ihmisiä peloteltiin vastavallankumouksellisten ja kapitalistimaitten salaliitolla.


Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen Yhdysvallat esitteli maailmalle hyvin samantyyppisen salaliittoteorian. On olemassa fanaattisten islamistien salaliitto länsimaita vastaan. Vapaan maailman tehtävä on tässä tilanteessa lähteä terroristien perään, pommittaa, vangita, kiduttaa ja sivumennen ottaa kontrolliin mittavat öljyesiintymät, joita islamilainen maailma hallinnoi. Kylkiäisenä olemme saaneet länsimaihin kansalaisvapauksia jatkuvasti rajoittavan lainsäädäntöautomaatin, ihmissieppaukset ja salaiset vankilat.

Sisättö nostaa esiin taloudellisen hyötymisen seikkana, joka ruokkii salaliittoteorioita. Tarkastellaanpa Bushin hallinnon laatimaa virallista salaliittoteoriaa bin-Ladenista ja 19 arabista. Sen perusteella aloitettiin ns. terrorismin vastainen sota, joka ohjasi suunnattomia summia Yhdysvalloissa sotateollisuuteen, hyötyjinä esim. Carlyle Group, jossa bin Ladenit itsekin olivat osakkaina. Asevoimien rahoitus lähti jyrkkään nousuun, samoin avaruuden militarisointi ja pernaruttokirjeiden ratkaisematon tapaus antoi miljardien piristysruiskeen bioasetutkimukseen. Muita hyötyjiä olivat palkkasoturiyhtiöt ja öljyteollisuus.


Pentagonin sopimusvalmistajien tilaukset kasvoivat jopa kaksinkertaisiksi. Salaliittoteorian avulla on tosiaan mahdollista tehdä rahaa ja yhteenlasketut tuotot liikkuvat sadoissa miljardeissa. Laskun maksavat paitsi amerikkalaiset veronmaksajat, kansainväliset luotottajat, niin myöskin ne jo sadoissa tuhansissa laskettavat uhrit Afganistanissa, Irakissa, Libanonissa sekä mahdollisesti pian Iranissa. Nämä ihmiset ovat syyttömiä, mutta joutuvat silti luovuttamaan henkensä, ihmisoikeutensa ja luonnonvaransa toteen näyttämättömän salaliittoteorian vuoksi.

Tämä järjettömyys vain pahenee, ellei maailman mahtavimpien laatimia salaliittoteorioita aseteta kyseenalaisiksi. Kansalaisyhteiskuntaan pitäisi kuulua tiukka asenne vallanpitäjiä kohtaan. Kun nykyään tapahtuu terroriteko tai sellainen ”estetään”, niin säännönmukaisesti todisteet salataan ja julkisten selvitysten teko torjutaan. Kansalaisilta odotetaan sokeaa luottamusta vallanpitäjiä kohtaan. Sellainen asenne kuuluu ehkä Pohjois-Koreaan, mutta ei demokratiaan, vaikka jotkut toimittajat sitä vaativatkin.

On siten paikallaan uudistaa kehotus: älä usko salaliittoteorioita! Älä varsinkaan niitä, joita esittävät maailman mahtavimmat vallanpitäjät.

 
Viite