Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Itsenäisyyttä voi juhlia myös ilman sotaa

4.12.2009

Lasse Leipola

Käyttäjän Lasse Leipola kuva

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, joka viettää itsenäisyyspäivää Ruotsissa. Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Itsenäisyyspäivän sotaisa luonne on tänä vuonna saanut aivan uudet mittasuhteet, kun talvisodan alkamisen 70-vuotispäivä osuu samalle viikolle. Media on ottanut kaiken irti tästä onnellisesta yhteensattumasta, ja muistelot ovat uponneet kansan syviin riveihin kuin häkä.

Yksi älyttömimmistä vedoista on ollut pohtia, onko nykysotilas kovempi kuin talvisodan taistelija. Onneksi tähän saatiin vastaus tiistaina, kun Iltalehden lukijat julistivat talvisodan soturit voittajiksi.

On aika surullista, että kansakunnan historiannälkä kohdistuu näin pieneen osaan paitsi Suomen myös koko maailman historiaa.

En tietenkään tarkoita, etteivätkö toisen maailmansodan kotimaiset taistelut ole tuntemisen arvoisia tai että veteraanit eivät ansaitse kunnioitusta, kiitosta ja muistamista. Mutta eikö itsenäisyyspäivää voi juhlia vähän vähemmällä sodan korostamisella?

Jo pelkkä nimi antaa syytä korostaa itsenäisyyteen liittyviä arvoja, kuten vapautta ja riippumattomuutta. Ainakin minulle itsenäisyys merkitsee ensisijaisesti henkilökohtaista vapautta. Eikä siis sitä, että katsotaan kyynel silmässä Tuntematonta ja vedetään sinivalkoista lippua tankoon.

Minulle itsenäisyys ja suomalaisuus ovat kaksi eri asiaa, eikä jälkimmäisessä ole juuri mitään juhlittavaa. Suomalaisuus kun on lähinnä sitä, että sattuu syntymään kultalusikka suussa. Sitä tuskin kannattaa kovin verisesti puolustaa.

Sen sijaan vapaus ja itsenäisyys olivat 70 vuotta sitten ja ovat edelleen puolustamisen, jopa levittämisen, arvoisia asioita.

Ja ne Iltalehden lukijat ovat muuten väärässä.

Viite