Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kommentti Jarkko Tontille

29.8.2007 15.26

Asko Autelo

Vihreän Langan nettikolumnistin Jarkko Tontin vihalla maaseutua ja Suomen keskustaa kohtaan ei tunnu olevan mitään rajaa. Luonnollisesti puoluetta saa ja pitääkin arvostella, mutta asialinjalla olisi hyvä pysyä. Loanheitto on asia erikseen.

Monet Tontin 17.8. julkaistussa kolumnissa (www.vihrealanka.fi/node/603) esittämistä faktoista ovat kyseenalaisia ja erikoisia hallituspuolueen pää-äänenkannattajalle. Tontti vertaa epäsuorasti keskustaa talebaneihin ja pitää puoluetta MTK:n poliittisena siipenä, joka vähät välittää maatalouden aiheuttamista ongelmista.


On selvää, että maa- ja metsätalousministeriössä tunnetaan nykyisen ympäristötuen ongelmat ja niihin tullaan puuttumaan. Tontti unohtaa, ettei ympäristötukijärjestelmä koske pelkästään Suomea, vaan Euroopan unioni hoitaa maataloustuet kaikille EU-maille.

Koska Tontilla tuntuu olevan patenttiratkaisu asiaan kuin asiaan, on hyvä miettiä niitä vähän. Itämeri siis pelastuu, kun Suomen maatalous lopetetaan. Kaliningradin jätevedet, pohjassa lojuva miina-arsenaali ja teollisuuden päästöt ovat ilmeisesti Itämeren kannalta pikkuasioita Suomen maatalouteen verrattuna.

Tontti unohtaa, että suomalaiset viljelijät ovat Euroopan unionin viljelijöistä tunnollisimpia noudattamaan direktiivejä, eivätkä todellakaan ajele citymaastureilla kartanonsa ympäri, kuten Tontti antaa ymmärtää. Viljelijöiden tulotaso on pudonnut edellisten kymmenen vuoden aikana huomattavasti: laskennallinen tuntipalkka on nyt noin kahdeksan euroa. Tekisitkö sinä raskasta työtä sillä palkalla?


Tontti nosti
esiin vapaakaupan hyviä puolia, jotka pääasiassa pitävätkin paikkansa, mutta mikä on todellisuus? Maatalouden maailmanmarkkinat eivät ole lähelläkään vapaakauppaa. Jos lopettaisimme maatalouden, tuonti ei suuntautuisi tuontitullien takia kehitysmaista, vaan elintarvikkeet tulisivat tehotuotettuina Euroopasta ja saastuttaisivat muita vesistöjä. Kehitysmaiden ongelmat ovat huomattavasti monisyisempiä, eivätkä ratkea meidän maataloutemme lopettamisella.

Vihreät ovat sitoutuneet hallituksen tavoitteeseen kasvattaa Suomen energiaomavaraisuutta sekä biopolttoaineiden tuotantoa. Tontille sanat ”omavaraisuus” ja ”kotimainen tuotanto” vaikuttavat kuitenkin olevan kirosanoja. Kirjoitus viestittää, että energiaomavaraisuus ei kiinnosta vihreitä eikä ilmeisesti liiemmin sitoutuminen hallituksen politiikkaankaan. Palmuöljyä voidaan toki aina ostaa ja sademetsät kaataa. Näin ei turhaan tuloutuisi varoja kotimaiselle maa- ja metsätaloudelle.


Maatalouden lopettamisen synnyttämä kymmenientuhansien työttömien ihmisten joukko tuskin Tonttia kiinnostaa. Tähänkin varmasti on patenttiratkaisu: viljelijät kortistoon ja asumaan helsinkiläiseen lähiöön, kun täällä muutoinkin on tilaa muille jakaa ja asunnot halpoja.

Taivaanrannan maalailu on kivaa, mutta toisinaan on hyvä palata reaalimaailmaan.

Toimituksen huomautus: Vihreä Lanka ei ole Vihreän liiton äänenkannattaja, vaan itsenäinen, journalistisin perusteinen toimiva viikkolehti, jota julkaisee Vihreä Lanka Oy.


Lisää aiheesta:



Viite