Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puolukkaan, mars!

Natalia Baer

Puolukkapiirakka pellillä.
Puolukkaa poskeen. Puolukoiden terveelliset ominaisuudet säilyvät kuivattaessa. Natalia Baer

Puolukkaa poskeen. Puolukoiden terveelliset ominaisuudet säilyvät kuivattaessa.

5.9.2007 21.42

Saara Törmä

Kaks mummoa meni puolukkaan, ja toinen parani tulehduksistaan.

Suomalainen metsä on kipeän kansalaisen aarreaitta. Sellaista vaivaa saa hakea, johon ei luonnonrohtoa löytyisi. Kotifarmaseutin ei tarvitse olla edes suuri kasvituntija. Riittää kun tunnistaa muutaman marjan. Mustikka pitää silmät kunnossa, lakka estää salmonellaa ja puolukka hoitaa pissaputkistoa.

Yhdysvaltojen itärannikon karpalonviljelijät ovat jo pitkään levittäneet punaisten marjojen ilosanomaa. Karpalo sisältää terveysvaikutteisia fenoliyhdisteitä, jotka estävät bakteereita tarttumasta suoliston ja virtsateiden limakalvoille.

Puolukassa on samoja aineosia kuin karpalossa, jopa kolmikymmenkertaisesti. Jos vanhan kansan oppeihin on uskominen, puolukka ehkäisee virtsatietulehduksia siinä missä karpalokin. Mummuvainaan neuvojen mukaan tulehduskierre katkeaa, kun syö puolukoita tai juo puolukanlehdistä keitettyä teetä. Konsti auttaa, mutta teetä ei kannata litkiä kannukaupalla. Muuten vaihtaa virtsatietulehduksensa myrkytykseen.


Puolukat ovat kypsiä juuri nyt. Mene siis heti mäntyjen kansoittamaan kangasmetsään, vaikka kammoaisit marjanpoimintaa. Mustikoihin tai lakkoihin verrattuna puolukoita kerää rivakasti. Marjat kasvavat terttuina, ja hyvän puolukkapaikan löytäjä saa kipponsa täyteen ennen kuin ehtii hermostua.

Jos innostut keräämään marjoja ämpäreittäin, älä stressaannu. Puolukat sisältävät runsaasti bentsoehappoa, joka on luonnon oma säilöntäaine. Survotut marjat säilyvät viileässä, omassa mehussaan.

Voit myös kokeilla marjojen kuivaamista esimerkiksi saunan jälkilämmössä tai 50-asteisessa uunissa. Levitä puolukat tasaiseksi kerrokseksi ilmavasti ja anna kuivua, kunnes marjat ovat vanhan rusinan kaltaisia. Säilytä kuivatut marjat paperipussissa ja syö ne sellaisenaan tai käytä ruoanlaitossa ja taikinoiden mausteena.


Lisää aiheesta:Viite