Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Snobbailu pois

7.9.2007 0.00

T.L.

Vaikka Vihreässä Langassa julkaistut Vihreiden lasien kolumnit ovatkin monesti oivaltavia, jopa sisällöllisesti, en voi olla puuttumatta kolumnistia jo pitkään vaivanneeseen snobbailu- ja saivarteluhaluun, jonka perusteita en voi ymmärtää. Tästä esimerkkinä elokuussa Vihreässä Langassa (VL 24.8.) julkaistun kolumnin alku: ”’Televisio on oopiumia kansalle’, totesi Karl Marx jo joulukuussa 1881”. Kenelle tämäkin vitsi on tarkoitettu? Marxille olivat oopiumia monetkin asiat, mutta Marx ja televisio ovat eri aikakausilta, minkä kaikki ymmärtänevät.

Muistaakseni Calvin & Hobbes -sarjakuvan (suom. Lassi ja Leevi) ilmestyessä tekijä Bill Wattersson irvaili television ja Marxin yhteydestä, joten koettaako arvon kolumnisti kenties snobbailulla tavoittaa sarjakuva-asiantuntijoita? Silloinkin kohderyhmään tähtäys on pikkuisen takkuinen ja huono.

Tietysti tällainen Marx-vitsintynkä johonkin vasemmistotietoiseen kampusveljeskuntaan voi upota, mutta kun vastaavia viritelmiä kolumnisti on savikiekkotyylillä laukonut aikaisemminkin, eivätkä ne vaikeasti aukeavina (vai edustavatko ne arvon kolumnistin jotain omaa huumorinalaa?) tunnu noudattavan juuri mitään linjaa.

Noh, tokkopa tarvitseekaan noudattaa, ja kun itse en ole enää vuosiin katsonut televisiota (digi-tv:tä vielä vähemmän), turhaanpa rutisen.

Kuitenkin uskoisin, että jos kolumnisti karsisi snobi-detaljit huumoristaan, asiasisältö valkenisi lukijoille (kenties muillekin kuin allekirjoittaneelle) vielä kokonaisvaltaisemmin, koska yleisvaikutelmat ovat niissä selvästi parempia kuin vastaavissa yritelmissä (eri lehdissä) noin keskimäärin. Paitsi jos kirjoittaja on pakkomielteinen kampusälykkö niiden vihreiden lasien kanssa.
Viite