Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Merja Hannikainen

Pannukakkua välipalaksi.
Pannukakuksi meni. Arabian koulun kolmasluokkalaiset eivät näe nälkää – jos vain rahaa löytyy. Kasper Niinimäelle maistui välipalaksi pannukakku kermavaahdolla ja hillolla. Merja Hannikainen

Pannukakuksi meni. Arabian koulun kolmasluokkalaiset eivät näe nälkää – jos vain rahaa löytyy. Kasper Niinimäelle maistui välipalaksi pannukakku kermavaahdolla ja hillolla.

Palmian pullavälipalat käyvät kaupaksi koululaisille

7.9.2007 0.00

Laura J. Rantanen

Yhä useampi Helsingin kouluista hemmottelee oppilaitaan makeilla ja rasvaisilla välipaloilla. Kaupungin liikelaitos Palmian maksullisia välipaloja tarjoaa jo noin 70 peruskoulua ja lukiota, mikä on lähes puolet kaikista kaupungin kouluista. Palmian ruokapalvelupäällikön Jaana Kujalan mukaan mukana olevien koulujen määrä kasvaa joka vuosi.

Välipalalistalla on muun muassa pizzaa, pasteijoita, kolmioleipiä, pullaa, muffinsseja ja erilaisia piirakoita. Juomaksi tarjotaan kaakaota ja mehua.

Emäntä Sari Helenius Arabian peruskoulun keittiöstä kertoo, että suosituimmat välipalat lasten keskuudessa ovat pulla ja munariisipasteija. Vanukkaatkin viedään käsistä, silloin kun niitä on tarjolla.

”Myynnissä on myös hedelmiä ja vihanneksia, mutta niitä ei mene kuin kymmenisen päivässä. Niitä ostavat tietyt, samat tytöt”, Helenius toteaa.

Palmia on tarjonnut maksullisia välipaloja kouluissa vuodesta 2004. Välipalat maksavat 50 sentistä puoleentoista euroon.


Välipalavalikoima vaihtelee
kouluittain. Viime kädessä siitä päättää koulun rehtori, joka valitsee tarjottavat välipalat Palmian esittämistä vaihtoehdoista. Rehtori Kaisu Kärkkäisen mukaan Arabian peruskoulun linja on, että makeaakin saa listalla olla.

”Pullaa ja munkkia voi olla mukana, mutta pääpaino on kuitenkin terveellisessä koululounasta täydentävässä ravinnossa. Koulussa tarjotaan nykyään hyvin vähän jälkiruokia, ja tavallaan ne tulevat nyt tätä kautta”, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan keittiön työntekijät tarvittaessa neuvovat lapsia syömään oikein.

”Luotan keittiön väkeen siinä, että välipalat eivät mene aivan sokerimössötykseksi. Itselläni ei juuri ole määräysvaltaa asiassa. Palmia on itsenäinen yritys, jonka asiakkaana ovat vanhemmat ja loppujen lopuksi lapset.”


Jaana Kujalan
mukaan Palmian perusohjeistus kouluille on, että korkeintaan kerran viikossa tarjottaisiin pullaa tai muuta makeaa.

”Joissakin kouluissa rehtori on kieltänyt makean tarjoilun kokonaan”, hän kertoo.

Kujalan mukaan Palmia pyrkii valikoimallaan vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Lukiossa on erilaiset toiveet kuin ala-asteella.

”Onhan se pizzapala parempi kuin jos oppilaat menisivät lähikauppaan ostamaan limsaa ja karkkia.”

Lapsille tarjottava ravinto herättää monissa vanhemmissa kuumia tunteita, ja valituksiakin on tuotevalikoimasta tullut.

”Lopulta törmäämme aina siihen, mitä lapset suostuvat ostamaan. Lapsi pitäisi kuitenkin saada syömään sitä välipalaa”, Kujala sanoo.
Viite