Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tervetuloa salaliitto-Suomeen!

14.9.2007 0.00

Elina Grundström

Elina Grundström

Ensin Supo, sitten Uvi. Oikeiston vaalivoitosta ei ole puoltakaan vuotta, kun Suomeen on rantautunut aito amerikkalaistyylinen salaliittoteoriameininki.

Suojelupoliisia eli Supoa epäillään maanpettureiden henkilöllisyyden salaamisesta ja viattoman miehen lavastamisesta syylliseksi vakoiluun aivan Hollywood-elokuvien tyyliin. Ulkomaalaisvirastoa eli Uvia taas syytetään kylmäksi koneistoksi, joka saattaa viattomia ihmisiä hengenvaaraan ihan vain ilkeyttään.

Tällaista viranomaisiin kohdistuvan epäilyn aaltoa ei Suomessa ole ennen nähty. Edes kirkko ei enää kunnioita esivaltaa. Juuri kirkko on avoimesti vastustanut ulkomaalaisviraston tekemää Naze Aghain karkotuspäätöstä.

Salaliittoteorioiden haittapuoli on se, että ne vievät valtion legitimiteetin. Jos suomalaiset alkavat laajemminkin ajatella, että valtio uhkaa yksityisyyttä ja kansalaisoikeuksia, demokratia murenee ja oikeuslaitokselta putoaa pohja. Siksi Supoon ja Uviin kohdistuva arvostelu arvostelu on vakava asia.

Uvi ei voi vedota siihen, että se noudattaa lakia. Karkotuspäätöksissä ja säilöönotoissa on kyse lain tulkinnoista, ja ne eivät nyt selvästikään noudata kansalaisten oikeustajua.

Supo taas puolustaa kynsin ja hampain tiukempaa dokumenttien salaamista ja laajempia puhelin- ja sähköpostiseurantaoikeutta kuin muualla Euroopassa. Miksi ihmeessä?

Kun yleinen oikeustaju ja viranomaisten toiminta menevät näin räikeästi vastakkain, viranomaisten on tehtävä nopea korjausliike. Salaliittoteorioiden rantautuminen Suomeen on iso asia. Kun ne kerran omaksutaan, niistä ei niin vain pääsekään eroon.
Viite