Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pekka Haavisto haluaa tiivimpää poliittista yhteistyötä Afrikan kanssa

27.4.2010 11.59

Anu-Elina Lehti

Suomi ei ole panostanut riittävästi taloudelliseen ja poliittiseen yhteistyöhön Afrikan kanssa, sanoo kansanedustaja Pekka Haavisto. Hänen mukaansa Afrikkaa katsotaan vain kehitysyhteistyön silmälasein, ei poliittisena kumppanina.

Hänen Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:lle kirjoittamansa raportti Afrikan tähteä etsimässä pohtii, kuinka Suomi voisi parantaa taloudellista yhteistyötään Afrikan kanssa.

Haavisto painottaa olevansa edelleen kehitysavun jatkamisen kannalla.

"Suomen pitäisi nostaa se 0,7:ään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Samalla kehitysavun tehokkuutta pitäisi lisätä etenkin infrastruktuuriin ja koulutuksiin liittyvissä projekteissa", Haavisto sanoi raportin julkistamistilaisuudessa tänään tiistaina.

Tämän lisäksi Haavisto haluaisi lisätä Suomen lähetystöjen määrää Afrikan mantereella.

"Eihän meillä ole mitään läheisiä suhteita afrikkalaisten kanssa. Tämän huomaa jo suomalaisesta lähetystöverkosta, joka on Afrikassa hyvin harva. Emme ole vahvoja jo senkään vuoksi."

Raportin mukaan Afrikan unionista on tullut maanosalle tärkeä instituutio. Se tähtää 53 maan talousunioniin ja yhteiseen valuuttaan. AU:n päämajaa Etiopian Addis Abebassa Haavisto vertaa Brysseliin.

"Yhteistyötä Afrikan unionin kanssa tulee lisätä."

Afrikan rannikolla tehdään nyt merikaapeleita ja tietoliikenneyhteydet paranevat. Markkinat ovat suuret. Silti Nokia on suomalaisista yrityksistä ainut, joka tarjoaa tällä hetkellä palveluita afrikkalaisille kuluttajille.

Raportti on luettavissa kokonaisuudessa EVA:n sivuilta.
Viite