Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Varusmiespalvelus lyhyemmäksi

13.10.2006 5.52

Kai Kuokkanen

Yleisen asepalveluksen asema on ollut viimeviikkoina paljon esillä. Liisa Jaakonsaari nosti asian keskusteluun toteamalla syyskuun alussa Demarissa, että Suomi on yleisen asevelvollisuuden ulkomuseo, ja kyseenalaistamalla yleisen asevelvollisuuden tarpeellisuuden.

Jaakonsaaren puheet on tyrmätty jo monelta taholta, mutta kukaan ei ole ottanut itse keskusteluun kantaa. Tuntuu, että vaihtoehtoja olisi vain kaksi, yleinen asevelvollisuus tai ei. Muita vaihtoehtoja ei ole esitetty. Kaikkein järkevin  vaihtoehto olisi nykyisen asevelvollisuuden lyhentäminen. Nykyiset palvelusajat ovat kuusi, yhdeksän ja 12 kuukautta. Mielestäni ne voisivat olla esimerkiksi kolme, neljä, viisi ja kuusi kuukautta.

Itse suoritin yhdeksän kuukauden mittaisen varusmiespalveluksen. Asiat, jotka armeijassa opin, olisi voinut omaksua yhtä hyvin parissa kuukaudessa. Oli monia päiviä, jolloin ainoaa pakollista ohjelmaa olivat aamupala, lounas ja päivällinen. Iso osa ajasta meni turhanpäiväiseen tekemiseen ja odotteluun. Tehokkaammalla organisoinnilla oppimistulokset voisivat olla jopa parempia ja varusmiesten motivaatio korkeammalla kuin nykyisessä mallissa.

Lyhennetty varusmiespalvelus säästäisi myös rahaa. Varusmiesten täyshoito on kallista, ja lisäksi heille maksetaan päivärahaa. Jos palvelus olisi lyhyempi, reserviläiset pääsisivät nopeammin töihin tai opiskelemaan ja hyödyttämään näin itseään ja yhteiskuntaa.

Halukkaille voisi sitten antaa mahdollisuuden jäädä armeijan palvelukseen pitemmäksi aikaan, esimerkiksi puoleksi vuodeksi. Tälle kaikkein motivoituneimmalle joukolle voisi siirtää suuren osan armeijan erikoiskoulutuksesta, sillä koulutus olisi kaikkein tehokkainta ja mielekkäinä, kun oppilaina olisivat vain ne, joita asia oikeasti kiinnostaa.
Viite