Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mannerheim on hyvä työnantaja

21.9.2007 0.00

Jukka Helle

Elina Grundströmiltä menivät puurot ja vellit ja moni muukin asia sekaisin Vihreän Langan pääkirjoituksessa (VL 7.9.). Elokuvatuottajien tuotantosulku ei ole työmarkkinatermien väärinkäyttöä, vaan seuraus elokuva-alan rahoituksen katastrofaalisesta tilasta. Sulun kohteena eivät ole työntekijät – päinvastoin.

Grundström esittää yleistäen, että ”leffatuotannoissa on tullut tavaksi, että palkanmaksu viipyy, työlakeja rikotaan surutta ja ilmaisia harjoittelijoita riistetään”. Voin vakuuttaa, että edellä kuvattu ei ole tapana vakiintuneissa ammattimaista tuotantotoimintaa harjoittavissa yhtiöissä.

Suosittelen hieman tutkivan journalismin harjoittamista – tulokset saattavat yllättää.


Sululla pyritään herättämään päättäjät ymmärtämään, että nykyisellä rahoituspohjalla tuotanto ei enää ole Suomessa mahdollista: tuottajan riski jää aivan liian suureksi. Olisi väärin työntekijöitä kohtaan jatkaa tuotantotoimintaa kestämättömällä rahoituksella. Se olisi omiaan johtamaan Grundströmin kuvaamaan tilanteeseen yleisemminkin.

Grundström toteaa, että tukirahat ovat jääneet 1990-luvun alun tasolle, mutta tekniikan hinta on moninkertaistunut. Kyllä – tekniikan hinta on noussut, mutta niin ovat myös työntekijöiden ja näyttelijöiden palkat. Ne ovat kaksinkertaistuneet muutamassa vuodessa.

Työehdoista on helpompi neuvotella, jos rahoituksen perusta olisi kunnossa – silti uskallan väittää, että normaalitilanteessa elokuvatyöntekijän palkkaus ja muut työsuhteen ehdot ovat nykyisellään vähintään kohtuullisella tasolla ja niissä pyritään noudattamaan työntekijäliiton asettamia palkkatariffeja.

Harvassa pätkätyössäkään nautitaan yhtä korkeasta palkkatasosta kuin elokuvatuotannossa – elokuvatyöntekijät ansaitsevat helposti parin viikon työrupeamalla keskimääräisen teatterityöntekijän kuukausipalkan verran.


Suomalaisille elokuvatyöntekijöille ei lupaa kovin hyvää Grundströmin oma valinta tuotantolistoilta poistettavaksi hankkeeksi: jos ensi vuoden suurhanketta Mannerheimia ei toteutettaisi, se merkitsisi erittäin monen työtilaisuuden vähentymistä.

Työtilaisuudet poistuisivat Markus Selinin Solar Filmsistä, jonka elokuvatyöntekijät tänä keväänä palkitsivat reiluimpana työnantajana. Kriteereinä olivat muun muassa ammattitaito työnantajana, sopimusten ja lakien noudattaminen, työntekijöiden arvostaminen ja työilmapiiristä huolehtiminen.


Lisää aiheesta:



Viite