Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tasapuolisen tasa-arvosanan jäljillä

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Ammattilainen asialla. Havainnekuvasarjassa graafikko koettaa luoda uuden symbolittoman symbolin gender-egalitaristille.Juha Peurala

Ammattilainen asialla. Havainnekuvasarjassa graafikko koettaa luoda uuden symbolittoman symbolin gender-egalitaristille.

26.5.2010

Eno

Feminismien ja maskulismien suosta nousevat gender-egalitaristit.

Nimimerkki ”Raichu” kysyy: Millä nimellä voi kutsua ihmistä, joka kannattaa tasa-arvoa? Kaverini Santeri sanoi, ettei ole feministi, koska hän kannattaa kummankin sukupuolen tasa-arvoa, ei vain naisten.

Eno vastaa: Moni feministi sanoisi tässä vaiheessa, että tasa-arvon kannattajaa kutsuttakoon feministiksi. Samoin maskulistit väittäisivät, että maskulistiksi. Ja olisivat oikeassa, mutta vain osittain.

Sekä mies- että naisliikkeet ovat jakautuneet lukuisiin eri suuntauksiin. Toisten kuppikuntien tähtäimessä on sukupuolten tasa-arvo, toiset taas ajavat naisille tai miehille ylivaltaa.

Jos siis julistaudut feministiksi tai maskulistiksi, joudut todennäköisesti selventämään kantaasi tässä kysymyksessä.

Lisäksi feministiksi julistautuneen miehen pitää voittaa se taikauskoinen pelko, että kuukuppikeiju vie feministimieheltä yöllä munat.

Niinpä oikea vastaus on gender-egalitaristi. Egalitaristi on henkilö, joka kannattaa tasa-arvoa ylipäätään. Termi voidaan täsmentää tarkoittamaan esimerkiksi taloudellista, juridista, poliittista tai sukupuolten tasa-arvoa.

Jos halutaan erityisesti viitata sukupuolten tasa-arvoon, eteen laitetaan sana gender.

Gender-egalitarismille pitäisi oikeastaan keksiä synonyymi, jota pystyy käyttämään väittelyssä myös seitsemännen kevyen punaviinilasillisen jälkeen.

Gender-egalitarismissa on sekin hyvä puoli, ettei se sano sukupuolten määristä tai määrittelyistä yhtään mitään. Gender-egalitaristina sinäkin Raichu voit ajaa tasa-arvoa Pikachun kanssa, vaikkei teistä ota paavikaan selvää, mitä sukupuolta olette.

Viite