Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Jukka Relander.
Vihreä Mies. Juhliiko Jukka Relander Ukon ja Odinin päivää ensi keväänä?Antti-Juhani Johansson

Vihreä Mies. Juhliiko Jukka Relander Ukon ja Odinin päivää ensi keväänä?

Tarvittaisiinko naistenpäivän vastapainoksi miestenpäivä?

24.5.2010 12.22

Saija Räsänen

Vihreät miehet ovat perustaneet työryhmän pohtimaan valtakunnallisen miestenpäivän perustamista Suomeen. Vihreiden miesten puheenjohtajan Jukka Relanderin mukaan miestenpäivänä kiinnitettäisiin erityishuomiota miehille tyypillisiin ongelmiin, kuten syrjäytymiseen.

"Isyyskysymykset ovat meille tärkeitä; etenkin erovanhemmuudessa miehet ovat usein heikoilla. On myös miettimisen arvoista, miksi miehet kuolevat naisia nuorempina ja miksi miesten osuus oppilaitoksissa kaventuu", Relander listaa epäkohtia miesten elämässä.

Vihreiden miesten jäsenen Mikko Kiion mielestä miestenpäivänä voitaisiin metsästää, kalastaa tai harjoitella jousiammuntaa. Kunniavieraiksi miesten päivän viettoon sopisivat Kiion mukaan myös fiksut naiset.

Vihreiden miesten sisällä miestenpäivän vietosta käydään ristiriitaista keskustelua. Innostusta löytyy, mutta Kiion mukaan kaikki eivät hihkuen kannata miesten omaa päivää.

Relanderin mukaan sekä naisille että miehille yhteisen tasa-arvon päivän lanseeraus voisi olla hyvä vaihtoehto erillisille päiville, mutta tällöin sanan "tasa-arvo" mielleyhtymiä olisi muutettava.

"Historiallisesti tasa-arvon päivä on koettu enemmän naisten jutuksi, ja se on ymmärrettävää. Maailma on kuitenkin muuttunut, ja miehilläkin on ongelmia. Kannattaisin tasa-arvon päivää, jos se olisi aidosti molempien sukupuolten juttu.

Kiio ehdottaa miestenpäivän päivämääräksi 4. huhtikuuta, jolloin vietetään Ukon ja Odinin nimipäivää.

Ukko on Kiion mukaan jo Kalevalasta tuttu, perinteinen nimi, johon liitetään leppoisa rauhanomaisuus. Odin taas on skandinaavisen mytologian sodanjumala, jonka ominaisuuksiin kuuluvat tiedonjano, uteliaisuus ja uhrautuvaisuus vaaran edessä. Nimet heijastelevat Kiion mielestä hienosti miesten erilaisia vahvuuksia.

 
Viite