Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lipposen orsilla

25.9.2007 16.47

Eno

Tietämätön kysyy: Kuka on se nahkuri, jonka orsilla tavataan?

–Nahka-Fredi

Eno vastaa: Paavo Lipponen, ilman muuta. Järvenpäässä on jo syntynyt lahko, joka uskoo että Paavo Lipponen on koston jumala Grillerin inkarnaatio. Lopunaikojen koittaessa hän tulee nylkemään kaikki, jotka ovat olleet eri mieltä hänen kanssaan.

Todellisuudessa ”nahkurin orsilla tavataan” on vanha, laajalle Länsi-Eurooppaan levinnyt sanonta, jota käytetään hirtehisenä hyvästelynä. Sanonnan ydin on, että lopulta kuolema korjaa kaikki ja siellä sitä sitten roikutaan orsilla tasa-arvoisesti, herrat ynnä narrit. Suomessakin sanonta on tunnettu jo pitkään, sitä käytti muun muassa Väinö Linna Tuntemattomassa sotilaassa.

Paavo Lipponen ei käyttänyt sananlaskua ihan oikein 24. lokakuuta 1996 puolustaessaan hallituksensa ministeriä Arja Alhoa, jota syytettiin Suomen erm-tavoitetason vuotamisesta ranskalaisille. Hän ilmeisesti arveli tarkoittavansa, että lopulta totuus tässäkin asiassa paljastuu, mutta sananlasku sai repliikin kuulostamaan uhkaukselta.

Opposition olisikin heti pitänyt kutsua kokoon joukko ranskalaisia psykoanalyytikkoja ja dekonstruktionisteja purkamaan pääministerin alitajunta. Tiedä vaikka sieltä olisi paljastunut järvenpääläinen kostonjumala Grilleri.


Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite