Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Multaperunat ovat parhaita

28.9.2007 0.00

Eno

Valmiiksi pesty peruna ei näe ensi vuotta.

Tietämätön kysyy: Miksi multaperunat säilyvät paremmin kuin pestyt? Entä säilyvätkö karjanlannalla höystetyn maan perunat paremmin kuin väkilannoitetun? Vai pitäisikö juurikkaat ruiskuttaa maabakteereilla ennen kellariin laittoa?

–Turvenuija

Eno vastaa: Tätä kirjoitellessa onkin paras perunannostoaika. Se oli kuulkaa lapsena iso juttu, kun perunasatoa korjattiin. Niin iso juttu, että isäni tapasi aina näihin aikoihin lähteä vuosittaiselle markkinaretkelleen Iisalmeen ja palata vasta kun potut olivat jo kellarissa.

Perinteiset kellariolot olivat hyvät perunalle, tasainen noin +4 asteen lämpö, sopiva kosteus ja pimeys. Ei silloin mitään valmiiksi pestyjä perunoita ollut.

Niksi onkin siinä, että multa suojaa perunaa. Kun peruna pestään, sen kuoreen tulee kolhuja. Pesty peruna haihduttaa enemmän vettä ja nahistuu nopeasti käyttökelvottomaksi. Pesun jälkeen peruna pitäisi saada kuivattua nopeasti, etteivät bakteerit lähde liikkeelle vesikalvon alla. Peseminen vähentää siis nopeasti perunan säilyvyyttä. Mullassa sinänsä ei ole mitään maagista, maabakteerillista tai kemiallista säilytettä.

Perunan säilyvyyteen ei sillään vaikuta se, onko maata lannoitettu lehmän- vai apulannalla. Peruna ottaa tarvitsemansa ravinteet molemmista. Olennaista on, että ravinteiden kokonaismäärät ja tasapainosuhteet ovat kunnossa.

On hienoa että joku vielä 2000-luvulla syö kellarissa säilytettyjä multaperunoita, kuten minä. Saisivat multaperunat tosin maksaa marketissa vähemmän kuin pakasteranskalaiset, eikä päinvastoin.


Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite