Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Vihreä moottoritie -foorumi.
Uuden ajan tie. Projektijohtaja Aki Marjasvaara esitteli Vihreä moottoritie -hanketta keskiviikkona Espoossa.Lasse Leipola

Uuden ajan tie. Projektijohtaja Aki Marjasvaara esitteli Vihreä moottoritie -hanketta keskiviikkona Espoossa.

Suomeen suunnitellaan vihreää moottoritietä

18.8.2010 13.09

Lasse Leipola

Pääkaupunkiseudulta itään kulkevasta E18-tiestä halutaan uudenlaisen autoliikenteen edelläkävijä. Yhteensä noin 700 miljoonaa euroa maksava maksava tie kulkisi ensimmäisessä vaiheessaan Koskenkylästä, jonne Helsingistä lähtevä moottoritie nykyisin ulottuu, Kotkaan, josta sitä myöhemmin jatkettaisiin aina Venäjän rajalle asti.

”Kyseessä on Suomen näyteikkuna Venäjän liikenteessä ja sen pitäisi näyttää siltä”, sanoo hankkeeseen osallistuvan sähköyhtiö Enston Matti Rae.

Vihreyttä hankkeeseen tuo uudentyyppisille autoille suunnattu tarjonta, kuten sähköautojen latauspisteet ja biopolttoaineet. Tarjolla onkin eräänlaista lähipolttoainetta, sillä tien varrella sijaitsee niin biodiesel- kuin etanolijalostamo.

Lisäksi suunnitteilla on moottoritien reunustojen hyödyntäminen energiatuotannossa. Esillä on ollut muun muassa energiapuun kasvattaminen, tuulivoimaloiden rakentaminen ja aurinkopaneelien asentaminen meluvalleihin.

Energiansäästöön pyrittäisiin muun muassa valoilla, jotka sammuvat paitsi valoisalla myös silloin, kun kukaan ei käytä tietä.

Tänään Espoossa esitellyssä Vihreä moottoritie -hankkeessa ovat mukana Fortum, Neste Oil, Ensto, St1, Falck sekä Haminan, Porvoon ja Loviisan kaupungit. Esiselvityksen on määrä valmistua ensi vuoden maaliskuussa.

liikenne  sähköautot 
Viite