Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kiipijöiden kerho SDP

12.10.2007

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija, jonka mielestä sosiaalidemokratia oli joskus kauan sitten ihan kohtuullisen hyvä ideologia.
Jarkko Tontti

Jos joku vielä ihmettelee syitä SPD:n kriisiin, niin kehotan seuraamaan heidän tekemisiään. Muuta ei tarvita.

Eduskunnan talousvaliokunta selvittää parhaillaan metsäyhtiö Stora Enson Yhdysvaltain operaatiota, joka tuotti yli viiden miljardin euron tappiot. Valtio on Stora Enson suurin omistaja.

Yhdysvaltoihin mentiin Erkki Tuomiojan (sd) ja Sinikka Mönkäreen (sd) ministeriaikana. Talousvaliokunnan puheenjohtajan Jouko Skinnarin (sd) mukaan vastuuministereitä ei kuitenkaan kuulla, vaikka hän myöntää, että yhdysvaltalaisesta paperiyhtiöstä maksettiin vähintään miljardi euroa liikaa.

Kaveria ei jätetä, vai mitä Jouko?


Tämä ei ole ensimmäinen Mönkäreen suomalaisille junailema suolainen lasku. Vuonna 2002 hän taisteli vimmaisesti viidennen ydinvoimalan puolesta.

Ydinvoimala on tunnetusti tullut hyvin, hyvin kalliiksi. Valmistuminen on viivästynyt ties kuinka pitkälle tulevaisuuteen, ja kustannusarviot ovat pettäneet. Sovittujen päästövähennyksien saavuttaminen on vaikeutunut, mikä voi tulla Suomelle erittäin kalliiksi.

Aki Kaurismäki arvaili taannoisessa haastattelussaan minkä palkinnon Mönkäre mahtaa saada tehtyään likaisen työn suurteollisuuden laskuun.

Viikko haastattelun jälkeen Mönkäre nimitettiin Raha-automaattiyhdistyksen johtajaksi.

Ydinvoimateollisuuden ja Naton nöyrästä lakeijasta Paavo Lipposesta lienee turha sanoa mitään, hänen surullisen tarinansa tuntevat jo kaikki.


Mutta jotkut toiset asiat ovat unohtumassa. 1990-luvun lamaa edelsivät 1980-luvun lopun hullut vuodet, jolloin valtiovarainministeri Erkki Liikanen (sd) toteutti Suomen historian vastuuttominta rahanjakopolitiikkaa. Se pahensi lamaa dramaattisesti.

Mitä tapahtui? Eki nimitettiin EU-komissaariksi ja myöhemmin Tarja Halonen (ex-sd) nosti hänet Suomen pankin pääjohtajaksi. Mitä tähän voi enää sanoa?

No sen, että lisää löytyy. Vuoden 2006 Tieto-Finlandia-esiraati totesi, että oli vaikeaa valita useiden hyvien kirjojen joukosta.

Mitä tapahtui? Raimo Väyrynen (sd) antoi palkinnon ulkoministeri Erkki Tuomiojalle (sd).

Pian tämän jälkeen Väyrynen valittiin eduskunnan Ulkopoliittisen instituutin johtajaksi. Suomen Akatemian johtajaksi Väyrysen nimitti vuonna 2004 Tuula Haatainen (sd).


Tässä on
SDP:n kriisin ydin. Puolue, jolla on komea historia, on taantunut opportunististen kiipijöiden kerhoksi, jolla ei ole muuta ideologista sisältöä kuin järkkäillä etuja pienelle kaveriporukalle.

Toki se myös ajaa piskuisen eliittiduunarijoukon etuja, näiden 4 500 euroa kuussa tienaavien paperimiesten.

Mutta toisin kuin demarit jokaisten vaalien alla päpättävät, hyvinvointivaltion ja vähempiosaisten puolustamisen kanssa heillä ei ole enää mitään tekemistä. Viime vaaleissa suomalaiset tajusivat tämän, kuten myös koko demariuden nykytilan.

Rakkaat demarit, tästä te voitte päästä vain ylöspäin.

Viite