Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ei-lääkkeille lisähintaa apteekkiväen illallisilla

20.10.2006 5.50

Lasse Askolin

Lääkärit ilman sponsoreita -liikkeen Lauri Vuorenkoski, tutkijalääkäri, kertoi Vihreässä Langassa 40/2006 : ”Kaikki se raha, mikä mainontaan ja illallisiin pannaan, menee lääkkeiden hintoihin.” Apteekeissa myytävien ei-lääkkeidenkin hinnoissa on samaa lisää.

Olin itse 1980-luvulla hotelliravintola Rosendahlin pääsalissa apteekkiväen illallisilla. Ne tarjosi täydelle salille ”yhden miehen yritys”, tunnetun hivenainetohtorin firma. Pirkanmaan apteekkien työntekijöitä usutettiin illallisilla tietysti valitsemaan myyntiin firman seleenituotteita.

Tilaisuudessa ”todisti” seleenin hyvästä vaikutuksesta minulle tuttu kaveri, toimittaja, joka oli hivenainetohtorin ehdotuksesta siirtynyt hivenainetoimittajaksi.

Olin ollut toimittajan työkaveri vuosia. Käytiin paljon yhdessä kaljallakin ja pelattiin meillä Alfabetia. Toimittaja ei näinä vuosina ollut kertonut olevansa allerginen. Salissa hän kertoi apteekkiväelle olleensa kiusallisen allerginen. Nyt hän oli kuitenkin parantunut kaikista allergiavaivoistaan seleenillä.

Vastaavat tilaisuudet illallisineen ja ”todistuksineen” pidettiin sen syksyn mittaan maan eri osissa.

Viimeksi näin havainnon tohtorista äskettäin Hesarissa. Hänelle oli tullut mielipide, että eräät aineet, kuten EPA ja omega-3, estävät ja helpottavat masennusta, myös lapsilla.

Asiaa tuntevan tohtorin mielipide julkaistiinkin kahdella palstalla mielipidesivulla. Hän ei halunnut puffata firmansa tuotteita, joten ”mielipiteessä” hän ei kertonut, että hänen mainitsemiensa aineiden nimet esiintyvät näkyvästi hänen firmansa myyntituotteina. Apteekeissahan niihin törmää.
Viite