Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tapaus MedOne

20.10.2006 5.53

Pauli Välimäki

Sairaalaosastojen yksityistämisestä tuli ideologinen kiista – myös vihreille.

Helsingin terveyslautakunta hyväksyi syyskuussa äänin 5–4 esityksen kahden sairaalaosaston toimintojen ostamisesta terveydenhuollon ulkoistuksiin erikoistuneelta MedOne-yhtiöltä. Kaupunginhallituksessa esityksestä syntyi ideologinen kiista puolueiden välille.

Kohun taustalla ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n sakot, joita se joutuu maksamaan potilaista, jotka eivät mahdu kaupungin omiin sairaaloihin. Terveyslautakunnan puheenjohtaja, vihreiden Suzan Ikävalko äänesti esityksen puolesta. Hän perustelee asiaa potilaiden, henkilökunnan ja kaupungin edulla.

”Lautakunta oli pakkoraossa. Sakkomaksut nousivat kesän jälkeen hälyttävästi, potilaat makasivat käytävillä ja henkilökunta oli äärirajoilla. Kaupunki ei kuitenkaan saanut rekrytoitua lisähenkilöstöä, vaikka annoimme siihen luvan. Kun uusia osastoja ei voitu omana toimintana käynnistää, ainoa mahdollisuus saada helpotusta tilanteeseen oli ostaa palvelu ulkoa”, Ikävalko sanoo.


Ikävalko korostaa, että terveyslautakunnan päätös oli ”laastariratkaisu tämän syksyn tilanteeseen”. Päätöksen mukaan ensi keväänä osastoja olisi jatkettu joko kaupungin omana toimintana tai kilpailutettu. Ikävalkon mielestä vasemmisto tekee nyt politiikkaa sairaiden kustannuksella, kun vastustaa ratkaisua.

”Minä en ajattele asiaa ideologisena, vaan käytännöllisenä kysymyksenä. Sopimus on joustava kaupungin kannalta, voimme ostaa 0–50 paikkaa tarpeen mukaan. Hinta on huomattavasti edullisempi kuin HUS:n sakkomaksut. Tässä tilanteessa on parempi saada potilaita nopeasti hoitoon ja sakkomaksuja pienemmiksi.”


Kaupunginhallituksen jäsen, vihreiden Tuomas Rantanen ymmärtää terveyslautakunnan pyrkimyksen nopeaan ratkaisuun, mutta pitää lääkkeitä väärinä.

”Kaupunginhallitus teki oikein, kun alisti päätöksen itselleen. Kilpailutuksen ohittamisen perusteet ovat lakimiesten mukaan kestämättömät. Kiireeseen ei voi vedota, koska se on kestänyt jo vuosia. Lisäksi alalla on muitakin yksityisiä toimijoita kuin MedOne, esimerkiksi Folkhälsan.”

Rantanen ajaa ratkaisua, jossa kaupunki perustaisi itse uudet sairaalaosastot ja palkkaisi niin paljon työntekijöitä kuin kykenee.

”Jos rekrytointi ei onnistu, käytetään ulkopuolisia reppufirmoja kuten tähänkin asti. Samalla voidaan varautua kilpailuttamaan toiminnot myöhemmin, jos omien osastojen perustaminen ei onnistu.”

Rantasen mielestä pitää olla tarkkana siinä, milloin kannattaa yksityistää  kokonaisia sairaalaosastoja.

”Tässä tapauksessa toimitaan hoitoketjun keskellä. Yksityisen yrityksen ja kaupungin tavoitteet ovat erilaisia. Kaupunki haluaa väliaikaishoitoon mahdollisimman vähän potilaita, yksityisen yrityksen voitto taas tulee siitä, että sairassijojen käyttöaste on mahdollisimman korkea.”

Ongelman syistä Ikävalko ja Rantanen ovat yhtä mieltä: hoitoketjut eivät säästöjen takia toimi. HUS ei voi siirtää potilaita kaupungin sairaaloihin, koska siellä makaa vanhuksia, joiden paikka olisi  vanhainkodeissa tai tehostetun palvelun asuintaloissa. Niihin on kuitenkin pitkä jono.




Viite