Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tappamisen peruskurssi

2.11.2007

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on sotilaspassinsa palauttanut kirjailija, josta tuli pasifisti reserviupseerikoulun kurssilla numero 195.
Jarkko Tontti

Johan pomppasi. Puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala ehdottaa varusmiespalvelukselle uutta vaihtoehtoa. Kaskeala ottaisi mallia Saksasta, jossa aseellisen palveluksen vaihtoehtona on palvelus sosiaali- ja terveydenhuollon piirissä. Järjen valo on välähtänyt paikkaan, jonne päivä ei yleensä paista: Suomen armeijaan.

Tosin Kaskeala on samaan hengenvetoon sitä mieltä, että armeijan ulkopuolelle jääminen on ongelma, siis ihmiselle itselleen.

Hän haluaisi tarjota armeijasta syystä tai toisesta ulos jääneille nuorille yhteiskunnallisesti arvostetun palveluksen muodon, jossa olisi mahdollisuus osoittaa yhteiskuntakelpoisuutensa.


Se, että puolustusvoimien komentaja ei arvosta nykyistä siviilipalvelusta vaan pitää sitä ongelmana, ei ole uutinen. Mutta ongelmat – ihan oikeat yhteiskunnalliset ongelmat – juontuvat kyllä itse armeijasta eivätkä siitä, että kasvava joukko ihmisiä ei halua armeijaan tai ei pysty suorittamaan sitä loppuun.

Minä arvostan siviilipalveluksen valinneita jo siksi, että heillä on oma tahto. Sen sijaan, että olisivat valinneet helpoimman tien, kliseisen miesmallin pakonomaisen toistamisen, he ovat uskaltaneet sanoa ei. Sivari on nyky-Suomen Antti Rokka, itsepäinen yksilö, joka vastaa kymmentä nöyrästi säntäilevää armeijan klanipäätä.

Jos olisin työnantaja, palkkaisin pelkkiä sivareita. Suomen kansanarmeijassa oppii lähinnä luistamaan vastuusta ja mussuttamaan Fazerin sinistä peiton alla, ja mitä muuta siellä viltin suojissa nyt tehdäänkään. Nykyajan high tech -sodankäynnin edellyttämiä taitoja siellä ei ainakaan opita.


Asevelvollisuusarmeijan olemassaolon syyt ovat jossain ihan muualla.Kansanarmeija pitää yllä kasarmimentaliteettia ja auktoriteettiuskoa. Se on nationalistisen ideologian koraanikoulu, kansallisten myyttien uudistamisen paikka, jossa jokainen pakotetaan nielemään palanen talvisodan ihmettä itseensä.

Seuraukset ovat tunnetut. Suomi on Euroopan väkivaltaisin maa. Täällä tapetaan ja pahoinpidellään enemmän ihmisiä kuin missään muussa länsimaassa. Itsemurhissa kamppailemme joka vuosi maailmanmestaruudesta.

Ja, voi kuinka yllättävää, Suomi on myös maa, jossa häkellyttävän suuri osa ihmisistä kannattaa yleistä asevelvollisuutta. Siis vaatii vimmaisesti sitä, että ihan kaikille suomalaisille miehille pitää opettaa väkivaltaa ongelmien ratkaisukeinona.

Yli sukupolvien yltävien asenteiden ja mentaliteettien muuttaminen on hidasta.Olisi jo syytä aloittaa.

Viite