Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vähemmän väkeä!

9.11.2007

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija ja yhden lapsen isä, joka puolittaisi lapsilisät toisen lapsen jälkeen.
Jarkko Tontti

Ylen tv-uutiset kertoi, että Suomessa syntyi viime vuonna enemmän lapsia kuin edellisinä vuosina. Kasvu on pientä – tuhat syntynyttä enemmän kuin 2005 – mutta kasvua silti.

Tulin surulliseksi. En vähiten siksi, että uutisen sävy oli avoimen myönteinen.

En voisi olla päättäväisemmin eri mieltä: muuten sysisynkässä maailmantilanteessa syntyvyyden nopea lasku länsimaissa viime vuosikymmeninä on ollut ainoita aidosti myönteisiä muutostrendejä.

Tilanne on toki vielä kohtuullisen hyvä. Synkimpänä vuonna 1947 Suomeen syntyi 108 168 lasta, viime vuonna onneksi vain 59 053.


Asia on loppujen lopuksi äärimmäisen yksinkertainen. Maapallolla on rajallinen määrä luonnonvaroja. Mitä vähemmän ihmisiä niitä on jakamassa, sitä enemmän jokaiselle riittää.

Loputtomiin ihmiskunta ei voi kasvaa. Tämä asia on niin yksinkertainen, että ihan jokaisen luulisi sen tajuavan, jopa Perttu Perusinsinöörin ja Toini Toimittajan.

Mutta eivät tajua. Väestönkasvu kyllä myönnetään globaaliksi ongelmaksi, mutta Suomi ei näiden neropattien mielestä ilmeisesti ole osa maapalloa.

Kovin moni toivoo kansan kasvavan ikuisesta ikuiseen, aitoon 1930-luvun Suur-Suomi-tyyliin. Uusia lapsia tarvitaan esimerkiksi eläkkeiden maksajiksi – ja mitä muuta ylevän itsekästä suurten ikäluokkien vaatimuslistalla vielä onkaan.


Oikeisiin ongelmiin verrattuna Suomen niin sanottu eläkepommi on mitätön pikkujuttu. Se on hoidettavissa aktiivisella maahanmuuttopolitiikalla, ei lietsomalla nainen-voi-olla-onnellinen-vain-suurperheen-äitinä-​maailmankuvaa.

Lapsiluvun kasvusta uutisen tehnyt toimittajakin olisi voinut rakentaa juttunsa toisin kuin teki. Hän olisi voinut näyttää tilastoja ihmisten lukumäärän dramaattisesta kasvusta maapallolla ja sen perään vaikkapa tietoja siitä, kuinka suuren ekologisen jalanjäljen jokainen uusi suomalainen jättää.

Hän olisi voinut arvuutella, kuinka monta ihmistä maapallo lopultakin pystyy elättämään.


Mutta ei. Ylen tv-uutisessa näytettiin hymyilevää espoolaisäitiä, joka muisteli omaa lapsuuttaan viisihenkisessä perheessä ja haaveili vähintään kolmesta neljästä omasta lapsesta.

Mukana oli myös toimittajan oma lause ”jotta väestö ei pienenisi, tulisi jokaisen naisen synnyttää mieluusti enemmän kuin kaksi lasta”.

Ei yrityksen poikastakaan nähdä espoolaisen omakotitalon pihapiiriä kauemmas ja huomista pidemmälle tulevaisuuteen.

Viite