Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yksityisiä asioita

20.10.2006 5.56

Elina Grundström

Vihreät yksityisti terveydenhuollon”, on otsikko jota tämän lehden taustavoimat eivät suin surmin haluaisi sen paremmin Vihreään Lankaan kuin muihinkaan lehtiin.

”Keskustapuolue yksityisti terveydenhuollon ja Esko Ahon johtama Sitra myi saman tien Suomen suurimman yksityisen lääkäriasemaketjun ruotsalaisille”, olisi keskustalaisten mielestä perätöntä puppua.

”Useimmissa demarijohtoisissa kunnissa on yksityistetty huomattavia osia joukkoliikenteestä, sosiaalipalveluista ja terveydenhuollosta”, olisi demarien mielestä täysin harhaanjohtava otsikko.

Kun eduskuntavaalit lähenevät, puolueet muistavat, että niillä on ideologioita. Asioiden periaatteellinen puoli alkaa korostua käytännöllisen kustannuksella.

Helsingissä pelätään nyt, että tapaus MedOnesta tulee vaaliase, jota demarit käyttävät vihreitä vastaan. Jos niin käy, se on epäreilua. Suomessa ei ole puoluetta, joka ei olisi koskaan ollut päättämässä yksityisten palvelujen ostamisesta. Kun sairaat makaavat käytävillä, yksityisten lääkäripalvelujen ostaminen voi olla ainoa käytännöllinen ja eettinen ratkaisu.

Mutta kyllähän tässä pitäisi jotain isompaa ja ideologisempaakin tehdä. Helsingin kunnallinen terveydenhuolto on siinä pisteessä, että hyväosaiset helsinkiläiset ovat yksityistäneet omat terveyspalvelunsa aika päiviä sitten. Hyvätuloisten perheiden lapset käyvät yksityislääkäreillä lapsivakuutusten ja aikuiset työterveyshuollon turvin. Yksityisestä työterveyshuollosta nauttii muuten myös Helsingin suurten puoluetoimistojen väki.
Viite