Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Minne vien Vien pakkauksen?

27.10.2006 5.51

Mikael Fogelholm

Vihreässä langassa (20.10.) ehdotettiin Knorrin uutuustuotteen Vien tilalle lasillista viiniä. Vaikka herjasta ei saa provosoitua, niin haluan kuitenkin kommentoida. Viinin ainoa hyvin tunnettu terveysvaikutus on se, että se vähentää sydän- ja verisuonisairauksia. Koska nämä eivät ole nuorten sairauksia, on viini yhteydessä parempaan terveyteen vasta 45–50-vuotiailla ja sitä vanhemmilla. Tämäkin tulos tulee vain kohtuullisella viinin tai muun alkoholin käytöllä eli miehillä noin kymmenen lasillista ja naisilla noin viisi lasillista viikossa. Nuorilla mikään alkoholin käyttö ei ole yhteydessä parempaan terveyteen.

Vie-hedelmäjuomaa voi muuten vain kummastella. Yhden pienen 100 gramman purkin on mainoksen mukaan tarkoitus korvata 200 grammaa hedelmiä ja vihanneksia. Jos nämä kasvikset syödään sellaisenaan, niistä saa yhtä paljon energiaa, tosin paljon suuremmassa tilavuudessa. Energian saanti tiiviissä muodossa voi olla painonhallinnan kannalta pulmallista. 200 grammasta kasviksia saa kuituja ja C-vitamiinia kolminkertaisesti Vie-purkkiin verrattuna. Ravitsemuksellisesti on siis virhe väittää, että yksi Vie vastaa 200 grammaa hedelmiä ja vihanneksia.

Lopuksi ympäristönäkökulma: Vie on muovisessa kerta-annospakkauksessa, mikä lisää jätteen määrää. Eivätkö ihmiset osaa enää kaataa purkista puolta lasillista kerralla? On myös vaikea ymmärtää, miksi esimerkiksi appelsiinin ottaminen evääksi olisi paljon monimutkaisempaa kuin Vien. Appelsiinista saa paljon enemmän kuitua ja C-vitamiinia ja kuoret voi viskoa lähimpään kompostiin.
Viite