Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Reclaim the Streets!

8.9.2006 6.00

Elina Grundström

Helsinki on tällä viikolla ollut varsinainen kansainvälisen aktivismin keskus. Sunnuntaina alkavan ASEM-huippukokouksen tiimoilta järjestetyissä seminaareissa on ollut satoja osanottajia kaikkialta maailmasta, joukossa useita järjestömaailman supertähtiä, kuten Susan George ja Martin Khor.

Pelkästään Aasia-Eurooppa kansalaisfoorumi toi paikalle noin 400 aktivistia ympäri maailmaa. Lisäksi heitä tuli muun muassa loppuviikosta pidettyyn Eurooppa­-­Aasia ilmastodialogiin. 

Suuren osan aktivistien lentolipuista oli muodossa tai toisessa maksanut EU tai Suomen ulkoministeriö. Mutta sitä en tässä aio paheksua. Vaurastuvassa Aasiassa on vakavia sananvapauteen, ihmisoikeuksiin ja ympäristöön liittyviä ongelmia. Niiden nostaminen taloudellisia hyötyjä etsivän huippukokouksen rinnalle oli vähintä, mitä voitiin tehdä, vaikka järjestömatkailussa on keinotekoisetkin puolensa. 

Yksi iso asia Helsingin hengestä kuitenkin puuttuu: mielenosoittamisen vapaus. 

On ironista, että  jotkut niistä ihmisistä, jotka vaativat demokratiaa Aasian maihin, kaventavat meidän muiden suomalaisten demokraattisia perusoikeuksia. Siihen ovat syyllisiä ”anarkistit”, jotka uhoavat aiheuttavansa sekasortoa ja ihannoivat poliisin väkivaltaista vastustamista.

Myös lapsiperheiden ja vanhusten täytyy saada osoittaa mieltä kivisadetta pelkäämättä ja iloisella mielellä. Kadut kuuluvat meille kaikille.
Viite