Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti Kivimäki

Laura Häggblom eduskuntatalon portailla.
Tahdon asia. Tehyn valtuutettu Laura Häggblom kiitteli vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa puolueen kulissien takaista hallituspolitiikkaa. Antti Kivimäki

Tahdon asia. Tehyn valtuutettu Laura Häggblom kiitteli vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa puolueen kulissien takaista hallituspolitiikkaa.

Demarit pelasivat Tehy-kiistassa kaksilla korteilla

30.11.2007 0.00

Antti Kivimäki

Tehyn vastapeluri

  • Kunnallinen työmarkkinalaitos KT on kunta-alan työnantajajärjestö.
  • Valtuuskunta on KT:n ylin päättävä elin. Työtaistelussa se oli Tehyn liittovaltuuston vastapuoli.
  • Sisäministeriö nimittää KT:n valtuuskunnan jäsenet kunnallisvaalien tuloksen perusteella.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) arvostelee demareita kaksilla korteilla pelaamisesta Tehy-kiistassa.

Sdp puhui julkisuudessa ärhäkkäästi Tehyn vaatimusten puolesta. Samaan aikaan työnantajaosapuolen Kuntatyönantajien, eli KT:n, valtuuskunnan demaripuheenjohtaja Pekka Palola sekä kaksi muuta demarijäsentä vetivät päinvastaista linjaa.

Vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa viikonloppuna puhunut Brax halusi myös vihreiden käyvän sisäistä keskustelua puolueen työnantajapolitiikasta, koska vihreilläkin on edustaja KT:n valtuuskunnassa.

”KT:n valtuuskunnassa yhtenäisyyden paine on voimakas”, totesi Brax, joka itsekin on ollut KT:n valtuuskunnan varajäsenen.


KT:n valtuuskunnan vihreä edustaja, Vantaan vihreiden varapuheenjohtaja Hannu Kokko vahvistaa, että KT:n valtuuskunta toimi yhtenäisesti Tehy-kiistan aikana eikä joutunut kertaakaan äänestämään.

”Ei kunnissa sellaista rahaa ollut. Pienet kunnat ovat liemessä palkankorotusten kanssa”, Kokko sanoo.

Luottamustoimissaan Kokko on mielestään ajanut vihreiden arvojen mukaista työnantajapolitiikkaa: hän on muun muassa pyrkinyt saamaan johtopaikoille tasapuolisesti miehiä ja naisia sekä vaatinut perusteettomista pätkätöistä luopumista.

Tehy-kiistan aikaan Kokko oli yhteyksissä niin Braxin kuin työministeri Tarja Cronberginkin poliittisiin avustajiin, mutta toimi pääasiassa yksityisajattelunsa varassa.

Kokko ilahtuu ajatuksesta, että vihreät kävisivät keskustelua työnantajapolitiikasta. ”Se antaisi selkänojaa toiminnalle KT:ssä.”

Kokko kertoo saaneensa kiistan aikaan joiltain vihreiltä tehyläisiltä kitkerää palautetta.


Vantaan vihreät selvisivät Tehyn työtaistelusta ilman katkeria riitoja, vaikka yhdistyksen puheenjohtaja Laura Häggblom on Tehyn liittovaltuuston ainoa vihreä jäsen ja varapuheenjohtaja Hannu Kokko on KT:n valtuuskunnan ainoa vihreä edustaja.

”Tajusimme molemmat, että asiat riitelevät, eivät ihmiset”, Häggblom sanoo.

Häggblomin mukaan molemmat toimivat Tehy-kiistassa vihreiden linjausten mukaan siitä huolimatta, ettei työntekijä- ja työnantajapuolella voi olla kovin samaa mieltä.

”Yhteinen nimittäjä oli pyrkimys tasa-arvoon.”

Häggblom oli Vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa Tehy-paita päällään yhtä hymyä ja kiitteli vuolaasti vihreiden hallituspolitiikkaa.

”Kulissien takana tapahtui paljon sellaista, jota ei voi julkisesti kertoa. Olen sopimukseen erittäin tyytyväinen.”

Valtuuskunta osoitti ilman soraääniä tukea ja myötätuntoa hallitusvastuun kanssa tarpovalle eduskuntaryhmälle, pakkolakikin nähtiin ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi.
Viite