Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jungnerilla visiot hakusessa

7.12.2007 0.00

Jukka Vahti

Mikael Jungner, Yleisradion toimitusjohtaja.

Suomen Yleisradiolla ei ole puute vain rahasta vaan myös tulevaisuudensuunnitelmista. Ylen lupamaksuihin perustuva rahoitusjärjestelmä ulottuu vuoteen 2010 ja strategia vuoteen 2012, minkä jälkeisestä rahoituksesta tai toimintalinjoista ei ole mitään tietoa.

Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner ei edes lähde arvailemaan sitä, missä Yle menee kymmenen vuoden päästä.

”Meillä on strategia vuoteen 2012”, Jungner sanoo, eikä ota kantaa sen pidemmälle tulevaisuuteen meneviin kysymyksiin.

Vihreiden kansanedustajan Johanna Sumuvuoren mielestä Ylen tulevaisuutta pitäisi ryhtyä suunnittelemaan pikaisesti.

”Ei pidä vain odottaa, että muutokset tapahtuvat”, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Sumuvuori sanoo.

Ylen budjetissa ammottaa noin kymmenen miljoonan euron aukko. Syynä on lupamaksun maksajien vähentyminen 50 000:llä viime vuoteen verrattuna. Vihreiden kansanedustajan Jyrki Kasvin mukaan lupamaksun maksajien vähentyminen kertoo paitsi Ylen ongelmista, myös median käytön murroksesta.

Yleisradio Oy

  • Julkisen palvelun yleisradioyhtiö, joka on perustettu vuonna 1926.
  • Toimintaa määrittelee Laki Yleisradio Oy:stä.
  • Pääomistaja Suomen valtio.
  • Ylin päättävä elin eduskunnan valitsema hallintoneuvosto.
  • Vuonna 2006 Ylen liikevaihto oli 383,5 miljoonaa euroa.

”Monet ovat todenneet, etteivät he enää tarvitse televisiota, koska saavat kaiken tarvitsemansa internetistä”, Kasvi sanoo.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokuntaan kuuluvan Kasvin mukaan kukaan ei tarkkaan tiedä, miten Yleisradio toimii kymmenen-kahdenkymmen vuoden päästä. Jungnerin mukaan Ylen arvostelijat eivät ole perillä nykyaikaisen median toiminnasta.

”Aika moni näkee median tekemisen vieläkin pelkästään kanavien kautta. Modernissa mediassa on kuitenkin kyse sisällöistä eikä kanavista”, Jungner sanoo.

Yle pyrkii säästöihin yhdistämällä suomen- ja ruotsinkieliset uutistoimituksensa ja lopettamalla vasta vauhtiin päässeen nuorisokanava Yle Extran. Säästöjä on julkisuudessa arvosteltu ankarasti. Kriitikoiden mukaan yhtiön leikkuukirves viuhuu sattumanvaraisesti ja Yle ajelehtii vailla selkeitä tavoitteita.

”Pelkään, että nuoret karkaavat kaupallisille kanaville, ellei heille kehitetä riittävän kiinnostavia ohjelmia”, sanoo Johanna Sumuvuori.

Parlamentaarinen työryhmä alkaa helmikuussa pohtia Ylen rahoitusta vuoden 2010 jälkeen. Kasvi uskoo, että Ylen rahoitus siirtyy osaksi valtion budjettia. Kasvi ei halua vierittää vastuuta Ylen ongelmista vain yhtiön johtajien niskaan. Ylen toiminta on hänen mukaansa pultattu paikoilleen yleisradiolaissa ja aiemmissa poliittisissa linjauksissa.




Viite