Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pikamuoti kurjistaa entisestään

27.10.2006 5.55

Lena Björklund

Mitä lyhytaikaisempi muoti ja alhaisemmat muotivaatteiden hinnat, sitä enemmän ihmiset ostavat vaatteita. Tämä on huomattu muun muassa Britanniassa, missä naisten vaatteiden hinnat ovat pudonneet kolmanneksen kymmenessä vuodessa, mutta alan myyntitulot tuplaantuneet viidessä vuodessa.

Halpatuotannon työntekijöiden oikeuksia puolustava Clean Clothes Campaign kutsuu ilmiötä Fast Fashioniksi, pikamuodiksi. Uusi muoti ilmestyy näyteikkunoihin joka kuukausi. Matka muotinäytöksistä liikkeeseen on lyhentynyt kuuteen viikkoon.

Pikamuotitrendi on uusi uhka halpatuotannon työntekijöille. Esimerkiksi Bangladeshin vaatetyöläisten minimipalkka on puolittunut kymmenessä vuodessa. Se on nykyään noin kymmenen euroa kuukaudessa.

 Clean Clothes eli reilujen vaatteiden kampanja on toistakymmentä vuotta kampanjoinut halpatuotantoon palkkatasoa, jolla ihminen voisi turvata perustarpeensa. Se on taistellut myös säällisten työaikojen puolesta. Pikamuoti nakertaa molempia tavoitteita.

Kampanjalla on toistakymmentä toimistoa eri puolilla Eurooppaa, lähin – Rena Kläder – on Ruotsissa. Raportin Who pays for Cheap Clothes voi lukea osoitteesta www.labourbehindthelabel.org/images/pdf/
low-cost-retailers-070706.pdf
Viite