Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ekosähkö myy

27.10.2006 5.56

Taina Ahtela

Ympäristöystävällistä sähköä menisi paikoin jo enemmän kuin on tarjolla. Kova menekki nostaa myös hintaa.

Kymenlaakson sähkön myymän ympäristösähkön ostajat saivat syyskuussa kirjeen, jossa kerrottiin lähes kymmenen prosentin hinnankorotuksista marraskuun alussa. Syynä on puupolttoaineen kallistuminen.

Vielä lokakuun viimeisellä viikolla yhtiön Luonto-Ilona on edullisin Vaihda virtaa -sivustolla vertailluista ekosähköistä. Halpa hinta on houkutellut asiakkaita. Yhtiön ekosähköasiakkaiden määrä on nelinkertaistunut vuoden alun 500:stä 2 000:een.

Ekosähkö käy kaupaksi muutenkin. Norppa-merkityn sähkön myynti yli kolminkertaistui reiluun 1 500 gigawattituntiin viime vuonna.

Kymenlaakson sähkö on myynyt nyt lähes koko tuotantokapasiteettinsa ja myy ekosähköä uusille asiakkaille enää omalla verkkoalueellaan.

”Kysyntä on ollut hurjaa, nyt on pakko vähän jarruttaa”, sanoo toimitusjohtaja Vesa Pirtilä Kotkan Energiasta, jonka tuuli- ja puuvoimalaitoksilla Luonto-Ilona tuotetaan. Kotkan Energia on etsinyt useamman vuoden paikkoja uusille tuulivoimaloille, mutta juuri nyt niistä ei ole toivoa.

”Vastustuksen takia rakennuslupien saaminen on työlästä. Periaatteessa kaikki kannattavat tuulivoimaa, mutta kukaan ei halua voimaloita omille lähialueilleen”, Pirtilä sanoo.


Sähkön kallistuminen on herättänyt huolta viime aikoina. Nouseeko ekosähkön hinta samassa tahdissa muun sähkön hinnan kanssa? Energiamarkkinavirastosta vastausta ei löydy, sillä siellä vasta kehitellään hintatilastointia, joka erottelisi ekosähkön muista.

Edullisimpiin Norppa-sähkön toimittajiin kuuluvista Pohjois-Karjalan sähköstä sekä Kainuun Energian tytäryhtiö Ekosähkö Oy:stä kerrotaan, ettei uusista hinnankorotuksista ole ainakaan päätetty.

Nostopaineita kuitenkin on, sillä  päästörajoitukset ovat lisänneet biopolttoaineiden kysyntää ja kääntäneet niiden hinnan nousuun. Ekosähkön myymän sähkön hinta on noussut noin 12 prosenttia tänä vuonna.

”Hinnannousupaineet tulevat todennäköisesti jatkumaan niin kauan kun biopolttoaineilla on enemmän kysyntää kuin tarjontaa”, kertoo ympäristöpäällikkö Markus Tykkyläinen.


Tuulisähkön tarjoajista tällä hetkellä edullisimman Valkeakosken Energian tuulisähkö on kallistunut samaa tahtia muiden tuotteiden kanssa. Hintaa nostaa rajallinen tarjonta.

”Jos tuulisähkö olisi saman hintaista kuin sekasähkö, varmasti suurin osa suomalaisista ostaisi sitä. Tähän nykyinen tuotanto ei riitä”, sanoo sähkön hankinta- ja myyntipäällikkö Hannu Rastas.

Uhkaako ympäristösähkö loppua siis muiltakin kuin Kymenlaakson sähköltä? Valkeakosken Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen sekä Ekosähkön Tykkyläinen vakuuttavat, että heillä yhä riittää mitä toimittaa. Luonnonsuojeluliiton ekoenergiavastaava Mari Puoskari vahvistaa, että ekosähköä riittää. Esimerkiksi viime vuonna norppasähköä oli merkittynä 2,5 terawattituntia, josta myytiin meni runsas 1,5 terawattituntia.

”Sähköä on edelleen merkattuna, joten uusia asiakkaita voisi tulla vieläkin nopeammin”, Puoskari vakuuttaa.

Mikä ekosähkö?

  • Ympäristöystävällinen sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.
  • Vuonna 2005 Suomen Luonnonsuojeluliiton Norppa-merkin saanutta sähköä osti yli 197 000 kotitaloutta ja yli 13 000 yritys- ja yhteisöasiakasta. Suurin Norppa-sähkön myyjä on Fortum.
  • Hintoja voi vertailla Energiamarkkinaviraston sivulla www.sahkonhinta.fi. Vihreän sähkön hinnat on listattu erikseen myös osoitteessa www.vaihdavirtaa.net.
Viite